Peste 1.200.000 de liber-profesioniști erau în țara noastră în 2020, cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani, arată datele Asociației Freelancerilor preluate din Eurostat.
Cei mai mulți lucrau în IT (36%), 29% în marketing și servicii creative, 19% în sectorul financiar și 15% în transporturi, așa cum arată o analiză BestJobs.
Aceeași platformă estimează o creștere cu 40% a pieței de freelancing în acest an. 60% dintre angajați declară că sunt interesați să preia proiecte în colaborare pentru a-și crește veniturile și 21% susțin că sunt tentați să părăsească locul de muncă pentru frelancing.
România este printre țările cu cel mai mare procent de freelanceri (14%), la fel ca Polonia și aproape de Italia (15%) și Grecia (21% din totalul forței de muncă).
Cel mai mic procentaj din Europa de persoane care lucrează pe cont propriu este înregistrat în Danemarca și Luxemburg (4%).
În Uniunea Europeană, 18 milioane de oameni (aproape 10% din populația aptă de muncă) sunt deja liber-profesioniști sau mini-antreprenori.
O estimare recentă arată că la nivelul Uniunii 45% din veniturile generate în piața muncii reprezintă contribuția freelancerilor.