Peste 100.000 de cetățeni non-UE au venit să lucreze în România în domenii precum textile, HoReCa sau construcții. Totuși, există domenii care în continuare se confruntă cu o lipsa a forței de muncă, unul fiind sectorul IT&C.
Conform unei analize EY, 79% dintre managerii români sunt de părere că atragerea de talente din afara țării reprezintă un avantaj pentru mediul de afaceri românesc.
Referitor la sectoarele de afaceri din România au cel mai mult nevoie de recrutarea de străini, 16% dintre respondenți au menționat serviciile medicale, urmate de turism și industria hotelieră – 9,3% și de serviciile profesionale, cu 8%.
Peste 30% dintre liderii de companii din România consideră că noile forme de muncă care s-au impus în contextul pandemiei, și în special cele de la distanță, au facilitat recrutarea de talente din străinătate.
Întrebați care este considerat cel mai mare obstacol pentru recrutarea de străini, aproape jumătate dintre respondenți (46,2%) au menționat lipsa legislației specifice din țara noastră. Pe locul al doilea, cu 20,5%, se află inflația și instabilitatea economică.
Urmează aspectele ce țin de motive sociale – 11,5%, la același nivel cu neadaptarea la cultura organizațională. Ultimul loc a fost ocupat de lipsa diversității în cadrul companiilor (6,4%).