Situația macroeconomică volatilă din prezent și instabilitatea globală sunt principalele motive pentru care antreprenorii și managerii din sectorul construcțiilor privesc anul în curs cu garda pusă. Ca în majoritatea piețelor, lipsa personalului calificat este una dintre principalele îngrijorări și concurează în topul temerilor cu situația economică și geopolitică.
Printre cele mai mari provocări cu care se confruntă jucătorii din industrie sunt contextul macroeconomic și politic incert (28%), lipsa personalului calificat (24%) și cadrul legislativ volatil (19%). Acest tipar sugerează un mediu de afaceri marcat de incertitudini externe și interne, unde capacitatea de adaptare și reziliența devin competențe esențiale.
În ciuda acestor obstacole, profesioniștii din industrie nu anticipează schimbări substanțiale, ci mai degrabă ajustări minore ale volumului de lucrări pentru 2025, arată studiul „Piața de Construcții & Instalații în România, 2025” realizat cu sprijinul MKOR la comanda Uniprest Instal.
Din punctul de vedere al decidenților din construcții și instalații, digitalizarea și eficiența energetică vor domina industria în următorii 3-5 ani: automatizări avansate pentru eficiență energetică (80%), tehnologii noi pentru răcire/încălzire (80%) și sisteme de recuperare și stocare a energiei (79%).
În ceea ce privește digitalizarea, 88% dintre respondenți folosesc soluții digitale pentru monitorizarea și optimizarea instalațiilor în lucrările de construcții realizate. Dintre aceștia, 66% preferă controlul de la distanță și 60% automatizarea, sistemele de monitorizare a consumului în timp real (52%) și cele BMS (40%).