88 % dintre români consideră că schimbările climatice au impact asupra vieții lor zilnice (mai mult cu 11 puncte decât media europeană de 77 %), arată o analiză BEI.
84 % dintre români cred că schimbările climatice și consecințele acestora sunt cele mai mari provocări pentru umanitate în secolul XXI, iar 85 % sunt mai îngrijorați de criza climatică decât de propriul guvern.
Cele mai populare soluții pentru combaterea schimbărilor climatice printre români
Majoritatea românilor (76 %) ar susține – într-o măsură mai mare decât europenii, în general (69 %) – introducerea unei taxe pe produsele și serviciile care contribuie cel mai mult la încălzirea globală.
Chiar și 75 % dintre respondenții cu venituri mai mici ar fi în favoarea unei astfel de taxe.
Românii susțin și o garanție de minimum 5 ani pentru orice produs electric sau electronic (94 %) și înlocuirea zborurilor pe distanțe mici cu trenuri rapide.
De asemenea, sunt de acord cu măsuri mai blânde, cum ar fi consolidarea educației și creșterea conștientizării tinerilor cu privire la consumul durabil (95 %).
Românii preferă energia regenerabilă
Majoritatea românilor au răspuns că preferă energiile regenerabile (70 %) pentru rezolvarea urgenței climatice, cu 7 puncte peste media UE de 63 %.
Însă sprijinul pentru energiile regenerabile diferă în funcție de nivelul veniturilor.
Astfel, 64 % dintre persoanele cu venituri mai mici ar susține dezvoltarea în continuare a energiilor regenerabile față de 79 % dintre persoanele cu venituri mari.
În același timp, românii, în general, sunt mai puțin favorabili energiei nucleare decât alți europeni (7 % față de 12 %).
În fine, românii sunt ușor mai puțin înclinați decât alți europeni să creadă că țara lor ar trebui să se bazeze pe economii energetice (14 % față de 17 %).
Economisirea energiei este situată deasupra rolului mai mare al gazelor naturale (7 %).