Pentru mai bine de jumătate dintre români situația financiară s-a înrăutățit

Principala cauză: creșterea prețurilor la gaze și electricitate

Trending

Un procent de 59,5% dintre români declară că situația financiară li s-a înrăutățit față de anul trecut, rezultă din Barometrul financiar trimestrial realizat de CEC Bank și FinZoom.

Ponderea celor afectați financiar a crescut cu 10% față de precedentele trimestre, de la o medie de 49,4% în primele două trimestre. Mai mult, 55,5% se așteaptă ca situația financiară să li se înrăutățească în viitor, față de 40,2% – media în prima jumătate a anului. 

Prețurile la utilități (gaze, electricitate) au fost principalele elemente menționate care au dus la deteriorarea situației financiare – fiind menționate de 36,7% dintre respondenți.

Urmează creșterea prețurilor la produsele alimentare, menționată de 33,2% dintre respondenți și creșterea prețurilor la carburanți, menționată de 20,6%. Doar 9,4% dintre români s-au declarat afectați de creșterea dobânzilor.

Îngrijorările pentru perioada următoare sunt legate de evoluția prețurilor la utilități – gaze și electricitate – pondere de 24,5%, urmate de creșterea prețurilor de consum (18,7%).

Conflictul din Ucraina și pandemia au coborât în topul îngrijorărilor, doar 8,83% dintre respondenți (vs 19,8% la valul din primul trimestru) au indicat războiul din Ucraina ca îngrijorare, în timp ce pandemia este motiv de îngrijorare doar pentru 6,06% dintre respondenți (16,3% în T1).

În medie, cheltuielile cu locuința au o pondere de 35% în bugetul lunar al familiilor. Însă pentru 40% dintre respondenți, cheltuielile cu locuința reprezintă mai mult de 40% din bugetul lunar, iar pentru 13,7% o pondere de peste 60%. 

Ratele la credite au o pondere de 27% în bugetul lunar al celor care s-au împrumutat (40,5% din totalul respondenților), iar gradul mediu de îndatorare se menține la un nivel confortabil.

Sondajul privind situația financiară a românilor a fost realizat online, de comparatorul bancar FinZoom.ro, la cererea CEC Bank, în luna octombrie, pe un eșantion de peste 1.250 de respondenți.

MAI MULTE | ȘTIRI FINANCIARE | ȘTIRI BUSINESS |

CITEȘTE ȘI: Românii se așteaptă să cheltuiască mai puțini bani pentru Crăciun și Anul Nou

- Publicitate -

Ultimele

Românii au făcut mai puține comenzi de mâncare gătită în 2022

Numărul lunar de comenzi pentru mâncare gătită a scăzut de la 4,4 în 2021, la 3,3, anul trecut, arată...

Trebuie să citești