Jumătate dintre români (49,4%) consideră că situația lor financiară din acest an s-a înrăutățit față de anul trecut, arată datele CEC Bank.
Alți 41,5% apreciază că situația lor financiară a rămas la fel și doar 9,1% consideră că s-a îmbunătățit.
În perioada următoare 42,3% cred că o vor duce mai rău, 28,3% se așteaptă ca situația lor financiară să se îmbunătățească, iar 29,3% nu preconizează că vor apărea modificări.
Prețurile la energie: principalul motiv de îngrijoare
Creșterea prețurilor la energie este principalul motiv de îngrijorare pentru 24,7% dintre respondenți, de trei ori mai mulți decât cei care sunt preocupați că și-ar putea pierde locul de muncă.
45,9% dintre respondenți spun că alocă cheltuielilor cu locuința și utilitățile peste 40% din venitul lunar. Doar 10,3% dintre români alocă lunar mai puțin de 20% din venituri cheltuielilor locative.
35,6% dintre respondenți spun că nu reușesc în fiecare lună să-și plătească facturile, iar dintre aceștia, circa 10,1% întâmpină probleme în fiecare lună.
În topul motivelor de îngrijorare, pe lângă prețurile la energie (24,7%) se află și riscul extinderii conflictului din Ucraina (19,8%) sau riscuri la adresa sănătății în contextul pandemiei (16,3%).
Creșterea inflației și impactul asupra veniturilor și economiilor îi îngrijorează pe 13,2% dintre respondenți, iar o potențială penuria de alimente pe 12,5% dintre ei.
Interesant este că, întrebați dacă au schimbat bani la începutul lunii martie pentru a avea valută în numerar în casă, 20% dintre respondenți spun că au făcut asta.
MAI MULTE | ȘTIRI FINANCIARE | ȘTIRI BUSINESS |