Patru metode moderne utile în auditul financiar al firmelor

Auditul financiar al firmelor este văzut în prezent ca fiind o activitate esențială în guvernanța corporativă, deoarece prin intermediul ei se obține garanția corectitudinii informațiilor financiare și a conformității rezultatelor în această direcție cu standardele contabile aplicabile. În urma unui proces de audit se realizează o evaluare independentă a tuturor situațiilor financiare, ce aduce contribuții valoroase creșterii încrederii părților interesate, ce au la dispoziție date precise și complete. 

Procesul de audit financiar este aplicabil de multă vreme, însă în ultimii ani metodele tradiționale nu mai fac față. Din cauza complexității și a numeroaselor riscuri asociate a fost necesară trecerea către tehnologii avansate, care să ofere rezultatele așteptate, indiferent de situația existentă. Utilizarea acestor variante actuale este benefică, însă este necesară prezența unei expertize, ca de exemplu cea ce poate fi obținute prin colaborarea cu firme externalizate de audit financiar, ca de exemplu Forvis Mazars, o companie recunoscută la nivel internațional pentru profesionalism.

Iată cum poate fi eficientizat auditul financiar cu ajutorul unor metode moderne!

Foto de Towfiqu barbhuiya pe Unsplash.com 

  1. O problemă a metodelor tradiționale de audit este legată de dificultatea analizării unor cantități impresionante de date, ce caracterizează activitățile economice din prezent. Problema poate fi rezolvată prin folosirea unor analize de date avansate, ce reușesc să identifice cu ușurință anomaliile, indiferent de masivitatea seturilor de date financiare. Astfel, auditorii pot detecta cu rapiditate tranzacțiile suspecte, ceea ce permite o intervenție rapidă înainte ca pierderile să fie semnificative.
  2. O caracteristică a auditului modern este cea a aplicării continue a demersului. Metodele tradiționale se bazau pe auditul la intervale destul de lungi, de obicei în fiecare an. Acest procedeu nu este recomandat, deoarece identificarea situațiilor neconforme se face uneori prea târziu. O variantă recomandată este cea a auditului continuu, bazat pe utilizarea unor sisteme automate de monitorizare. Prin acest demers deviațiile sau problemele sunt identificate în timp real, ceea ce permite reducerea sau chiar eliminarea riscurilor de fraudă sau de producerea erorilor.
  3. Tehnologia inteligenței artificiale are capabilitatea de a modifica întreaga societate umană. Domeniul auditului financiar are de câștigat de pe urma implementării elementelor de IA și a tehnologiei machine learning. Pe baza acestora este posibilă automatizarea majorității proceselor auditului și creșterea preciziei analizelor financiare. Inteligența artificială este utilă în evaluarea eficientă a riscurilor, în identificarea tiparelor de fraudă ce scapă analizei umane și în realizarea unor analize detaliate, ce oferă recomandări pentru eliminarea situațiilor riscante. Mai mult de atât, auditul pe baza IA este rapid și de acuratețe maximă.
  4. Auditul financiar utilizează din ce în ce mai des tehnologia Blockchain cunoscută ca bază a criptomonedelor. Motivul este legat de transparența maximă și de securitatea superioară oferită, ceea ce permite ca tranzacțiile să fie înregistrate într-un registru public, folositor urmăririi și verificării tuturor operațiunilor financiare. Tehnologia Blockchain în domeniul auditului contribuie la reducerea semnificativă a unor riscuri precum cele de manipulare și de fraudă a demersului.

În concluzie, prin adoptarea unor metode moderne în cadrul auditului financiar se obține posibilitatea unui demers robust, eficient și capabil să facă față complexității mediului de afaceri din prezent. 

- Publicitate -

Piața criptomonedelor, scădere puternică a capitalizării totale în august

În august 2024, piața criptomonedelor a resimțit o scădere cu 13,1% a capitalizării bursiere totale, influențată de preocupările macroeconomice...

Prima locație Berăria H din provincie, la Iași. Compania a achiziționat și restaurantul Shorley

Berăria H a câștigat licitația pentru terenul fostei fabrici de țigarete din Iași, cu o suprafață de peste 30.000...