Patru din zece consumatori vor cheltui mai puțin anul acesta, de Crăciun

Aproximativ patru din zece consumatori (38%) plănuiesc să cheltuiască mai puțin de Crăciun decât anul trecut în contextul pandemiei de COVID-19, potrivit studiului Deloitte 2020 Holiday Retail Survey.

Studiul subliniază că anxietatea legată de problemele financiare a schimbat atitudinea consumatorilor față de cumpărăturile de sărbători, principalele motive pentru precauția lor fiind instabilitatea economică (50%) și planurile de a economisi (40%).

Călătoriile și experiențele sunt elementele la care vor renunța cei mai mulți dintre consumatori de sărbători, 34% dintre aceștia investind mai puțin decât anul trecut în activități de socializare în afara locuinței.

Cardurile cadou sunt preferatele consumatorilor în acest an (48%), urmate de articolele vestimentare (43%) și de jocuri și jucării (40%).

La polul opus, bijuteriile, jucăriile pentru animalele de companie, obiectele de decor și accesoriile (24%) sunt ultimele pe lista opțiunilor în materie de cadouri pentru sărbătorile din acest an.

Pe măsură ce restricțiile instituite în contextul crizei globale de sănătate devin mai stricte în timpul sărbătorilor de iarnă, consumatorii intenționează să petreacă această perioadă aproape de casă și să se delecteze cu băuturi (33%) și alimente (30%), acestea fiind primele cumpărături pe care respondenții le-ar face pentru ei de sărbători.

Cumpărăturile se fac mai mult online

Fie că fac cumpărături pentru alții sau pentru ei înșiși, consumatorii preferă mediul on-line, deoarece pot evita aglomerația (65%), le este mai ușor să comande de acasă (64%) și pot beneficia de transport gratuit (60%).

Jumătate dintre aceștia (51%) sunt anxioși atunci când vine vorba de efectuarea cumpărăturilor în magazinele fizice în timpul sărbătorilor din cauza pandemiei de COVID-19 și 49% dintre ei au declarat că își vor relua comportamentul de cumpărături de dinaintea pandemiei numai atunci când va fi disponibil un vaccin.

Pe lângă mediul on-line, consumatorii preferă variantele comode de a face cumpărături, 69% dintre respondenți menționând că aleg magazinele care se află în proximitatea reședinței lor.

Tu ce tip de consumator ești?

În baza analizei comportamentului din timpul sezonului de sărbători, au fost identificate patru profiluri diferite de cumpărători, concluzionează studiul.

Cumpărătorii festivi (27%), dornici să ia cadouri pentru alții și mai puțin pentru ei înșiși, și cumpărătorii eficienți (24%), care văd cumpărăturile ca pe o îndatorire și iau în considerare cel mult patru magazine, sunt profilurile predominante.

Următoarele două profiluri identificate sunt cel al cumpărătorului responsabil (18%), care este dispus să plătească mai mult pentru produse durabile și preferă să cumpere de la comercianții locali decât de la lanțurile naționale de retail, și vânătorul de oferte (16%), care intenționează să aloce mai mult de o lună pentru cumpărăturile de sărbători și așteaptă reducerile din această perioadă pentru a cumpăra articole costisitoare pentru el sau pentru casă.

- Publicitate -

Ultimele

Cum motivezi angajații în 2023 – 4 strategii care funcționează cu succes

În cadrul unui loc de muncă, motivația angajaților este un factor important, care nu trebuie neglijat, pentru că aceasta...