Pașii care trebuie să urmați pentru a obține un credit performant

Contractarea unui împrumut, fie că este vorba de un împrumut bancar sau nebancar, este o decizie importantă și un angajament serios.

Înainte de a semana contractul și de a ne îndatora, este recomandat să facem investigațiile de rigoare, să adunăm toate informațiile necesare, să le analizăm și doar apoi să luăm o decizie, care astfel ar fi o decizie cu adevărat informată.

Înainte de a solicita împrumutul răspundeți la următoarele întrebări:

  • De ce împrumut acești bani?

Motivul poate fi renovarea locuinței, pentru a investi într-o afacere sau în propria persoană (cursuri, specializari, facultate), pentru a acoperi o cheltuială urgentă, etc. Scopul creditului va influența alegerea creditului și a creditorului din mai multe perspective.

  • De ce sumă de bani am nevoie și există alte modalități de a obține banii respectivi?  

În special când e vorba de sume de bani moderate, înainte de a solicita un credit, putem căuta alte soluții, cum ar fi o sursă secundară de venit, un împrumut de la prieteni/familie sau reducerea costurilor lunare. Atunci când aveți nevoie de o sumă de bani mare, de peste 20.000 de lei, un credit bancar este soluția mai potrivită.

  • Care este scorul meu de credit?

Răspunsul la acestă întrebare va influența foarte mult opțiunile disponibile. Scorul de credit FICO este determinat de mai mulți factori, cum ar fi istoricul dvs. de credit, numărul și tipul creditelor accesate și altele. Cu un scor de credit bun sau excelent, între 650 și 850 de puncte, puteți accesa un credit perfomant, cu condiții avantajoase. Cu un scor de credit mediu sau mic, puteți avea dificultăți în a obține un credit, deorece acordarea creditului este asociată cu un grad de risc mai ridicat. Dacă ați avut restanțe la plată sau ați fost raportați la Biroul de Credit în trecut, poate fi foarte dificil să obțineți un credit bancar. Instituțiile financiare nebancare însă oferă și credite pentru restanțieri.

  • Care este valoarea maximă a ratei lunare pe care pot să o achit?

Este o întrebare foarte importantă. Confirm BNR, gradul de îndatorare nu trebuie să depășească valoarea de 40% din venitul net, însă pentru a trăi confortabil, o valoare de maxim 20% este preferabilă.

Dacă cunoașteți răspunsul la toate întrebările și în continuare doriți să accesați un credit, este timpul să adunați informațiile relevante și să comparați ofertele disponibile.

O modalitate foarte accesibilă de a compara credite nebancare este prin utilizarea unei platforme de comparare a împrumuturilor, precum Moneezy. Moneezy este o platformă de comparare internațională, dedicată creditelor nebancare. Platforma este disponibilă în peste 40 de țări, este gratuită și foarte ușor de utilizat. Astfel de platforme există și pentru credite bancare. Prin utilizarea unei astfel de platforme, procesul de comparare este foarte simplu și rapid.

Pentru a compara creditele, acordați atenție următoarelor criterii:

  • Dobânda lunară și Dobânda anuală efectivă (pentru aceași sumă și perioadă de creditare)
  • Suma totală de plată (pentru aceași sumă și perioadă de creditare)
  • Taxe și comisioane
  • Valoarea dobânzi penalizatoare
  • Comisionul rambursării anticipate
  • Recenziile creditorului
- Publicitate -

Sibiu și Brașov, cele mai apreciate orașe din România. Tulcea, Călărași, Ploiești sunt la polul opus

Sibiu, Brașov și Arad sunt cel mai bine clasate orașe din România, din punctul de vedere al standardelor de...

1 din 2 români au probleme cu acoperirea cheltuielilor de bază

Pentru 1 din 2 români cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situația personală, conform studiului...