Parlamentul European vrea salarii minime adecvate în țările UE

Salariile minime din toate țările UE ar trebui să permită standarde de viață și de muncă decente, iar statele membre ar trebui să promoveze negocierea colectivă a salariilor, se arată în decizia aprobată de Parlamentul European.

Legislația stabilește cerințe minime pentru caracterul adecvat al salariilor minime prevăzute de legislația națională și/sau de acordurile colective și ameliorează accesul lucrătorilor la protecția salariului minim.

Noua directivă ar trebui să se aplice tuturor lucrătorilor din Uniunea Europeană care au un contract de muncă sau raporturi de muncă.

Țările UE, printre care și România, în care salariul minim este deja protejat exclusiv prin acorduri colective nu vor fi obligate să introducă aceste norme și nici să facă acordurile respective universal aplicabile.

Care este nivelul adecvat al salariului minim?

Stabilirea salariului minim rămâne o prerogativă națională, însă statele membre trebuie să garanteze că salariile minime pe care le stabilesc le permit lucrătorilor un trai decent, ținând seama de costul vieții și de nivelul general al salariilor.

Pentru evaluarea caracterului adecvat al salariilor minime existente, statele membre pot să utilizeze ca referință un coș de bunuri și servicii la prețuri reale sau pot să le fixeze la 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut.

Textul convenit obligă țările UE să creeze un sistem de punere în aplicare, inclusiv o monitorizare fiabilă, controale și inspecții pe teren, pentru a asigura conformitatea și a combate subcontractarea.

CITEȘTE ȘI: PE aprobă „Mecanismul de redresare și reziliență” cu o valoare de 672,5 miliarde EUR

- Publicitate -

Gigantul turc Trendyol va avea sediu în București și un depozit local

Platforma de comerț electronic Trendyol va deschide un sediu în București și un depozit local, pentru care va angaja...

Românii s-au relaxat. Peste jumătate nu mai văd Covid-19 ca pe o amenințare

Peste 53% dintre români cunosc persoane care au fost infectate cu Covid-19 în ultimele 3 luni, iar 55% afirmă...