Parlamentul European solicită reguli obligatorii pentru încărcătoare comune

  • Trebuie adoptat urgent un standard pentru un încărcător comun;
  • Măsuri care le dau posibilitatea consumatorilor să facă alegeri sustenabile;
  • Scăderea cantității de deșeuri electronice produse în Europa (o medie de 16,6 kg de persoană).

Parlamentul European îi cere Comisiei să propună reguli mai puternice pentru încărcătoare comune, până cel târziu în iulie 2020.

Există o „nevoie urgentă pentru o acțiune UE de reglementare” pentru reducerea deșeurilor electronice și pentru a da posibilitatea consumatorilor să facă alegeri sustenabile, afirmă deputații într-o rezoluție votată cu 582 de voturi pentru, 40 împotrivă și 37 de abțineri, care solicită introducerea obligatorie a încărcătoarelor comune pentru toate dispozitivele mobile.

Parlamentul dorește de la Comisie adoptarea până în iulie 2020 actului delegat prevăzut în Directiva privind echipamentele radio din 2014, sau, dacă este necesar, să propună o măsură legislativă până la aceeași dată, cel târziu.

Fără să afecteze inovarea, Comisia trebuie să se asigure că acel cadru legal pentru un încărcător comun va fi ,,evaluat constant, pentru a ține cont de progresul tehnologic”. Deputații reiterează faptul că cercetarea și inovarea sunt vitale pentru îmbunătățirea tehnologiilor existente și dezvoltarea unora noi.

De asemenea, Parlamentul dorește ca executivul european:

  • să ia măsuri pentru a asigura în modul cel mai eficient interoperabilitatea între diferite încărcătoare wireless și diferite dispozitive mobile;
  • să ia în considerare inițiative legislative care să crească volumul de cabluri și încărcătoare colectate și reciclate în statele UE;
  • să se asigure că nu vor mai fi obligați consumatorii să cumpere încărcătoare noi cu fiecare dispozitiv nou: strategii de decuplare a cumpărării de încărcătoare de cumpărarea dispozitivelor noi ar trebui introduse împreună cu soluția unui încărcător comun, consideră deputații, menționând că ,,orice măsură care își propune decuplarea trebuie să evite prețuri potențial crescute pentru consumatori”

Conform estimărilor, la nivel mondial se generează anual circa 50 de milioane de tone de deșeuri electronice, rezultând o media de 6 kg de persoană. În Europa, au fost produse 12,3 milioane de tone de deșeuri electronice în anul 2016, o medie de 16,6 kg de persoană. Ciclul scurt de viață pentru anumite dispozitive contribuie, de asemenea, la creșterea cantității de deșeuri, menționează rezoluția.

- Publicitate -

Piața criptomonedelor, scădere puternică a capitalizării totale în august

În august 2024, piața criptomonedelor a resimțit o scădere cu 13,1% a capitalizării bursiere totale, influențată de preocupările macroeconomice...

Prima locație Berăria H din provincie, la Iași. Compania a achiziționat și restaurantul Shorley

Berăria H a câștigat licitația pentru terenul fostei fabrici de țigarete din Iași, cu o suprafață de peste 30.000...