Părinții sunt îngrijorați de scumpirea produselor necesare la școală

Mai mult de o treime dintre părinți se așteaptă la cheltuieli mai mari anul acesta

Principala preocupare a părinților cu privire la cheltuielile generate de începerea anului școlar este reprezentată de creșterea prețurilor (57%), în condițiile în care mai mult de jumătate (54%) estimează o încetinire a economiei în următoarele luni.

33% spun că situația lor financiară s-a înrăutățit comparativ cu anul trecut ala cum reiese din studiul Deloitte back-to-school 2022.

Peste o treime (37%) se așteaptă să cheltuiască mai mult anul acesta decât în urmă cu un an pe produse destinate școlii, în special din cauza scumpirii acestora.

În același timp, 64% dintre participanți suspectează comercianții că majorează artificial prețurile, profitând, astfel, de climatul inflaționist, dar 77% spun că vor opta pentru altă marcă dacă produsele preferate sunt prea scumpe.

Un procent de 63% se așteaptă la epuizarea stocurilor în sezonul de cumpărături pentru școală, din cauza dificultăților din lanțurile de aprovizionare.

Bugetul alocat în acest scop va urca, anul acesta, cu 8%, până la echivalentul unei medii de 661 de dolari/copil.

Pe de altă parte, produsele bazate pe tehnologie pierd teren odată cu eliminarea restricțiilor impuse în contextul pandemiei.

Celtuielile cu astfel de produse vor scădea cu 8% anul acesta, după creșterea de 37% din 2021, iar rechizitele tradiționale vor înregistra o creștere de 14%, față de avansul modic de 2% de anul trecut.

Studiul evidențiază revenirea consumatorilor către magazinele fizice (49% dintre opțiuni), în creștere de la 43% în 2021, în timp ce comercianții online atrag 35% dintre cumpărători.

Jumătate dintre părinți aleg produse sustenabile, pentru care însă vor cheltui cu 22% mai mult decât un consumator mediu, iar 29% preferă produsele reutilizate sau recondiționate pentru copiii lor.

Dintre cei care evită bunurile de acest tip, 50% susțin că acestea nu sunt accesibile, iar 20% spun că le este dificil să le identifice pe cele cu adevărat durabile.

CITEȘTE ȘI: Prima zi de școală cu bătăi de cap pentru angajații care au copii

- publicitate -