Panouri fotovoltaice și pompe de căldură la zece blocuri din Aviației

Programul pilot, desfășurat de Primăria Sectorului 1, permite încălzirea locuințelor în sezonul rece și furnizarea de apa calda menajeră pe toata perioada anului.

Cele zece blocuri sunt situate în cartierul Aviației, o zonă grav afectată de lipsa repetată a energiei termice livrate de Termoenergetica.

Sistemul reduce costurile cu încălzirea locuinței și reduce poluarea cauzată de centralele individuale și alte surse de încălzire.

15.000 lei, costul investiției pentru un apartament

Pentru asigurarea energiei termice pentru o scară de bloc de 10 etaje, cu 40 de apartamente, costul estimat este de aproximativ 600.000 lei.

Rezultă un cost pentru fiecare apartament de 15.000 lei, iar Primăria își propune să acopere 90% din sumă.

Un sistem cu 2 pompe și 10 kWp foto costă aproximativ 500.000 lei, iar la această sumă se adaugă sistemul de panouri solare cu apă caldă de aproximativ 100.000 lei.

Sistemul poate asigura necesarul de energie termică timp de 8 luni/an

Fiecare asociație de proprietari va avea posibilitatea să aleagă în orice moment modul în care dorește să folosească noul sistem de încălzire.

În varianta 1, acesta poate să fie folosit gratuit, iar energia produsă de sistemele solare, și doar aceasta să fie folosită, fără un aport de la rețeaua națională de distribuție de energie electrică.

În această situație, sistemul nu asigură necesarul de energie termică, ci doar completează cât de mult este posibil energia livrată de Termoenergetica.

În varianta 2, sistemul poate să fie folosit pentru a asigura tot necesarul de energie termică al imobilului.

În cazul acesta, sistemul preia toata energia pe care o are disponibilă în sistemul centralizat de la Termoenergetica și completează necesarul până la temperatura dorită.

Schimbarea celor două moduri de lucru se poate face oricând și de oricâte ori se dorește, prin apăsarea unui singur buton.

În orice moment, se poate verifica ce cost a fost generat de consumul din rețeaua energetică națională pentru o gestiune eficientă a costurilor.

Mai mult, timp de cel puțin opt luni/an, sistemul poate asigura tot necesarul de energie termică din surse regenerabile, fără niciun cost suplimentar pentru asociație.

- Publicitate -

Bugetul pentru începerea școlii poate ajunge și la 2.000 de euro

Începerea școlii ajunge să coste între 1.000 și 2.000 de euro, după ce, pe lângă rechizitele obișnuite, tot mai...

Industria de media și divertisment locală va crește anul acesta cu doar 2,5%

Industria de media și divertisment din România ar urma să crească cu 2,5% în acest an, comparativ cu 2023,...