All the European investment, retail, real estate, office and industry news in English language

vineri | 22 ianuarie | 2021
0.7 C
București

Pandemia va afecta cel mai mult segmentul de locuințe noi mai ieftine

Impactul pandemiei asupra pieței rezidențiale va fi diferit pentru fiecare categorie de cumpărători în parte, corelat cu prețul de vânzare al proprietăților, cel mai afectat fiind segmentul care se adresează cumpărătorilor interesati de proprietăți cu prețuri de sub 1.300 euro/mp.

Această categorie reprezintă cea mai mare parte a ofertei de locuințe noi din București, respectiv 64% din total.

În aceste condiții, măsuri guvernamentale precum programul Prima Casă sau cota redusă de TVA vor continua să susțină piața.

„Creșterea ratei somajului va afecta preponderent acest segment de piață. Unul din efectele pe termen scurt va fi scăderea eligibilității potențialilor cumpărători din această categorie, pentru care va fi mai dificil procesul de calificare în vederea obținerii unui credit ipotecar”, a declarat Andreea Hamza, Senior Director Living Department JLL Romania.

Segmentul care se adresează cumpărătorilor din categoria de preturi 1.300-2.000 euro/mp, reprezentând aproximativ 30% din numărul total de unități din Bucuresti si Ilfov va resimti mai puțin eventualele fluctuații din piată.

Această categorie de cumpărători beneficiază de venituri mai stabile și au o rezistență mai mare în fața instabilității economice.  

Totodată, cumpărătorii oportuniști vor rămâne motivați și în această perioadă, așteptând momentul oportun pentru achiziții în proiecte aflate în dificultate.

Cel mai puțin afectat va fi segmentul care se adresează cumpărătorilor din categoria de preturi de peste 2.000 de euro/mp, reprezentand aproximativ 6% din numărul total de unități de pe piață. Acest segment s-a dovedit a fi cel mai rezistent în perioade dificile.

JLL nu vede o schimbare a apetitului potențialilor cumpărători de proprietăți rezidențiale din categoria high-end, astfel că cererea va rămâne stabilă pe această nișă.

11.000 de tranzacții imobiliare în București-Ilfov în primul semestru

Nivelul tranzacțiilor cu locuințe noi în primul semestru din 2020 a fost de aproximativ 8.000 de unități pentru București și 3.000 de unități pentru Ilfov.

JLL crede că 60% din tranzacțiile realizate în capitală și înregistrate oficial de ANCPI au fost incheiate pentru unități noi, în timp ce pentru Ilfov noile vânzări sunt estimate la 90% din totalul tranzacțiilor.

Față de semestrul 1 din 2019, nivelul tranzacțiilor a scăzut cu 7%.

În perioada ianuarie-mai 2020 au fost livrate circa 4.000 de locuințe noi în București și Ilfov

În ceea ce privește oferta nouă din 2020, JLL estimează că va fi cu cel puțin 10% mai mică decât în 2019, ajungând la circa 12.900 unități, tinand cont si de potențialele întârzieri ale termenilor de livrare.

Mai mult decât atât, scăderea ar putea fi mai mare în 2021, în condițiile în care efectele crizei actuale vor fi mai clare pe termen lung, iar impactul asupra proiectelor aflate în faza de planificare nu poate fi evalut încă.

- PUBLICITATE -