Pandemia a schimbat felul în care se raportează tinerii la carieră

Dacă până anul acesta candidații cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani aplicau semnificativ mai puțin decât cei din categoriile 25-35 de ani și 36-45 de ani, ultima jumătate de an a declanșat o responsabilizare cu efecte vizibile imediat.

În doar câteva luni, acești candidați tineri și foate tineri i-au depășit pe cei din segmentul 36-45 și se apropie foarte mult de cei din zona 25-35 de ani.

„Vorbim despre categoria care a crescut cel mai mult, din punctul de vedere al aplicărilor. În luna septembrie, spre exemplu, au fost aproape 500.000 de tineri care au aplicat pentru unul sau mai multe dintre joburile disponibile”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Cel mai recent studiu derulat de eJobs în rândul tinerilor arată că vânzările și IT-ul sunt domeniile care îi atrag cel mai mult, nu doar datorită faptului că le asociază cu venituri salariale peste medie, ci și pentru că vin la pachet cu perspective de dezvoltare profesională pe termen lung.

Un alt sector de care sunt atrași și în care aplică este relații clienți / call center, urmat, la egalitate, de marketing, resurse umane și contabilitate.

Lipsa experienței, percepția că în realitate sunt prea puține joburi pentru tineri, faptul că nu știu cum să gestioneze întrebările din timpul unui interviu de angajare, salariile mici sau lipsa consilierii profesionale sunt principalele obstacole pe care le au cei care vor să se angajeze pentru prima oară.

Întrebați ce contează cel mai mult atunci când caută un job, respondenții aceluiași studiu au răspuns că, mai presus de salariu, sunt atenți la perspectivele de dezvoltare profesională și la planul de carieră pe care îl oferă viitorul angajator.

Tot tinerii mai caută stabilitate, o atmosferă plăcută în cadrul echipei și posibilitatea de a lucra part time.

Atunci când vine vorba despre așteptările salariale pe care le au, participanții la survey arată că sunt conectați la realitățile din piață. Astfel, pentru un sfert dintre respondenți salariul pe care l-ar cere este cuprins între 1.700 și 2.000 de lei, iar alți 25% menționează o sumă cuprinsă între 2.100 și 2.500 de lei.

14% au așteptări cuprinse între 2.600 și 3.000 de lei și 12% între 1.500 și 1.700 de lei. 11% ar cere salarii între 3.100 și 4.500 de lei și doar 4% cred că s-ar califica pentru un venit salarial mai mare de 4.500 de lei.

MONEY BUZZ ȘTIRI BUSINESSȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI FINANCIARE |

- Publicitate -

Burger King continuă expansiunea pe plan local cu un restaurant la Târgu Mureș

Burger King își continuă planul de expansiune în România și deschide un nou restaurant în Shopping City Târgu Mureș....

Lidl a ajuns la afaceri de 22,4 miliarde lei și un profit de circa un miliard de lei

Lidl a încheiat anul calendaristic 2023 cu o cifră de afaceri consolidată de 22,4 miliarde de lei net, un...