Pandemia a îmbunătățit egalitatea de acasă în 1 din 3 gospodării

Rezultatele unui studiu IKEA arată că 2 din 3 persoane din România au experimentat lucrul de acasă în timpul pandemiei, ceea ce a condus și la o îmbunătățire a egalității de gen pe plan local.

Astfel, 1 din 3 cupluri susțin că diviziunea responsabilităților casnice este acum mai egală decât înainte de pandemie.

Sondajul a arătat că multe treburi casnice, precum spălatul și călcatul rufelor, curățenia și gătitul, sunt realizate fie exclusiv de femei, fie în mare măsură de către acestea.

78% dintre femei și doar 11% dintre bărbați susțin că se ocupă de călcatul hainelor în mod exclusiv sau mai des decât partenera/partenerul de cuplu.

Egalitatea în ceea ce privește împărțirea treburilor casnice între bărbați și femei este invers proporțională cu vârsta, astfel că femeile mai tinere gătesc și călcă mai puțin decât cele mai în vârstă.

Mai mult de jumătate dintre bărbați și 27% dintre femei susțin că partenera/partenerul lor face mai multe activități casnice, deoarece el/ea este mai priceput/ă.

Singura sarcină la care femeile și bărbații participă în mod egal se referă la cumpărături.

Bărbații se ocupă de reparații și plata utilităților

Pe de altă parte, studiul a mai arătat că bărbații se ocupă în mod exclusiv sau mult mai des decât partenerele lor de micile reparații din casă, schimbă becurile și plătesc utilitățile sau alte facturi.

78% dintre bărbați și doar 15% dintre femei declară că se ocupă de mici reparații prin casă atunci când este nevoie.

În același timp, bărbații mai tineri gătesc și fac curățenie mai des decât cei mai în vârstă.

Un alt aspect interesant evidențiat de rezultatele sondajului se referă la implicarea copiilor în treburile casnice mai ușoare.

Astfel, un copil din 4 gătește acasă, în timp ce un copil din 2 șterge praful.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.