Pandemia a afectat semnificativ economia României

Pandemia a afectat semnificativ economia României, care în 2020 a înregistrat o scădere de 3,9%, arată o analiză Euler Hermes.

Scăderea a venit pe fondul unor întreruperi ale lanțului de aprovizionare din industrie, în special sectorul auto, scăderea cererii externe, închiderea frontierelor și restricțiile interne.

În viitor, analiștii se așteaptă la o redresare puternică, pe scară largă, cu o creștere anuală de peste +7% în 2021 și peste +4% în 2022.

Însă, cheltuielile de consum și investițiile fixe sunt factorii cheie ai revenirii.

Totuși, pe fondul redresării și al creșterii prețurilor la energie, inflația a crescut la aproape 5% la mijlocul acestui an fiind cu mult peste intervalul țintă (2,5% ± 1pp).

În acest context, BNR să  înceapă o înăsprire treptată a politicii monetare prin oprirea relaxării cantitative și creșterea ratei dobânzii de referință.

Prognoza inflației rămâne însă ridicată, la peste 4% până la sfârșitul anului 2021 și de scădere graduală sub 3.5% pe parcursul lui 2022.

Cursul leu-euro a fost stabil

În ceea ce privește cursul de schimb al leului, în ultimii ani, acesta a fost destul de stabil, deprecindu-se între -1% și -2% în medie pe an față de cursul din 2016.

Cu toate acestea, BNR a intervenit frecvent pentru a preveni volatilitatea excesivă a valutei, regimul oficial al cursului de schimb fiind  cel al unei flotări controlate.

- publicitate -