Un studiu realizat de Universitatea din Galați arată că nutrienții din pâinea realizată prin metode precum „part-baked and frozen”, sunt la același nivel cu nutrienții din pâinea preparată tradițional.
În cadrul analizei, cercetătorii de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, au analizat trei tipuri de pâine:
- franzelă obținută prin tehnologia „part-baked and frozen” (P1),
- franzelă produsă prin metoda fresh ambalată (P2),
- franzelă produsă prin metoda fresh neambalată (P3).
Coordonatoarea studiului, prof. dr. ing. Gabriela Râpeanu, transmite că „analizele efectuate au relevat diferențe nesemnificative între parametrii celor trei sortimente de pâine studiate.”
„Concluzia noastră este că toate cele trei sortimente au fost de bună calitate, conform standardelor specifice pâinii obținută din făină albă, atât din punct de vedere al gustului, aspectului, texturii, cât și al valorii nutriționale”, completează aceasta.
Mai mult, Gabriela Râpeanu completează: „Am observat o calitate foarte bună a făinii din care a fost preparată pâinea pre-coaptă congelată, comparativ cu pâinea proaspătă neambalată, a cărei materie primă a fost încadrată la categoria nesatisfăcătoare.”
Ce înseamnă „part-baked and frozen”
Tehnologia „part-baked and frozen” presupune că aluatul este preparat proaspăt, apoi este divizat și format în pâini, pâinile sunt coapte, în proporție de 90%, în fabrică și apoi sunt congelate rapid.
Ultima etapă, este finalizarea coacerii, proces ce are loc în magazin.