P3 a devenit membru al GRESB, un program global de referință social, de mediu, și de guvernanță (ESG) pentru companiile care lucrează în domeniul imobiliar. GRESB evaluează performanța durabilă în sectorul imobiliar și permite companiilor să adopte practici durabile.
Calitatea de membru va ajuta P3 să-și implementeze angajamentele extinse de sustenabilitate și îi va permite să continue să fie lider al industriei de dezvoltare și gestionare a depozitelor durabile.
Mișcarea se bazează pe angajamentul pe care P3 l-a făcut la sfârșitul anului trecut (2017), când a devenit primul dezvoltator de depozite din lume care s-a înscris ca participant activ la Global Compact, cea mai mare inițiativă de sustenabilitate corporativă din lume. Global Compact solicită companiilor să-și alinieze strategiile și operațiunile la principiile universale privind drepturile omului, forța de muncă, mediul și anticorupția.
Sînziana Pardhan, Director General P3 în România, a comentat: “P3 este deja una dintre cele mai ecologice companii din Europa în sectorul proprietăților logistice, având în portofoliu un număr de clădiri evaluate cu „Very Good” prin metoda BREEAM. Echipa noastră care se ocupă de soluțiile durabile din cadrul companiei se asigură că depozitele din noua generație sunt construite la cele mai înalte standarde pentru a satisface și depăși cele mai stricte criterii de impact asupra mediului în Europa, oferind în același timp economii operaționale reale. Calitatea de membru al GRESB va contribui la asigurarea continuării atât a angajamentului nostru în favoarea durabilității, cât și a conducerii sectorului imobiliar în acest domeniu”.
P3 este dedicat dezvoltării unor proprietăți durabile cu un impact minim asupra mediului, care aduc în același timp și beneficii clienților. Toate depozitele P3 sunt construite conform standardelor globale de eficiență energetică și de construcție durabilă. P3 lucrează cu clienții săi pentru a-i ajuta să-și implementeze propriile strategii de mediu pentru facilitățile lor de logistică. De asemenea, P3 extinde în mod constant gama de inițiative ecologice pe care le utilizează pentru a satisface – dacă nu depăși – standardele pentru un viitor durabil. Compania utilizează tehnologia ecologică pentru a reduce impactul clădirilor asupra mediului, crescând în același timp profitabilitatea clienților prin reducerea costurilor de exploatare. Prin proiectarea și construirea măsurilor durabile chiar de la început și prin includerea acestora în managementul zilnic, P3 poate reduce costurile totale.
P3 utilizează soluții de înaltă performanță pentru a se asigura că izolația noilor sale depozite din parcul P3 Bucharest atinge un nivel excelent de performanță energetică, cu panouri compozite cu grosime de 100 mm cu izolație PIR, și performanțe îmbunătățite la ușile secționale din zonele de andocare. Aceste panouri au, de asemenea, o rezistență ridicată la foc de până la 30 de minute.
P3 a implementat o membrană hidroizolantă de tip PVC „SIKA” finisată în culoare deschisă pe toată suprafața acoperișului, care reflectă lumina, îmbunătățind performanța reflectorizantă a izolației acoperișului.
P3 folosește încălzirea radiantă ca alternativă pentru centralele termice clasice cu ventiloconvectoare. Tuburile radiante din oțel oferă o sursă mai economică de încălzire: cu până la 35% mai puțin consum de gaze, costuri reduse de întreținere și materiale, flexibilitate în execuție și posibilitatea de a furniza încălzire zonală acolo unde este necesar. Debitul de căldură poate fi direcționat spre o zonă de lucru, importantă la înălțimi de 4 până la 5 m, în timp ce cu sistemele de încălzire cu aer cald sau clasic nu este posibil. Sistemul oferă confort fără curenți de aer sau praf indus din procesul de fabricație. Este foarte flexibil în utilizare, permițând încălzirea stațiilor individuale la distanțe unele de altele. O altă caracteristică este mecanismul suplimentar de acţionare a trapelor de fum pentru a permite ventilarea naturală și/sau răcirea pe timpul nopții în sezonul de vară și de tranziție.
De asemenea, P3 a implementat un mod eficient de controlare a consumului de apă pentru zonele administrative: robinete cu debit scăzut de apă și canal de toaletă de 2/4 l.
În plus, iluminarea în noile zone de depozitare va fi asigurată cu ajutorul corpurilor dimabile LED tip Philips “MAXOS LED industry, cu sistem wireless de control al luminozității. Corpurile de iluminat au o speranță de viață de 50.000 de ore, o utilizare redusă a puterii (până la 40-50%) și, atunci când luminile sunt estompate, durata de viață a LED-urilor este chiar mai lungă. Stâlpi cu LED sunt, de asemenea, prevăzuţi pentru zonele externe, parcarea camioanelor și drumuril.
Un exemplu foarte bun de construcție durabilă în P3 Bucharest park este centrul de logistică de 81.000 mp pentru Carrefour. Pentru a reduce costurile operaționale, a fost instalată iluminarea cu LED-uri împreună cu placarea eficientă din punct de vedere energetic. În magazia frigorifică se folosește învelișul cu etanșare suplimentară. Împreună cu iluminatul cu LED, care emite mai puțină căldură reziduală în comparație cu iluminatul tradițional, sarcina de răcire este redusă. Acest lucru nu numai că economisește costurile de energie, ci permite și ca un sistem de răcire cu capacitate redusă să fie suficient. O altă caracteristică utilă pentru o instalație mare ca aceasta este sistemul complex de management al clădirii, care permite FM să monitorizeze utilizarea energiei și să verifice funcționarea echipamentelor de la distanță. În plus, managementul aprovizionării cu apă monitorizează și reduce consumul de apă.