Oraşele cu cele mai mari salarii din România

Salariul rămâne principalul criteriu în alegerea unui loc de muncă. Statisticile arată că, anul trecut, doar Bucureşti a reuşit să treacă pragul de 3.500 de lei pentru salariul mediu net lunar, urmat de Cluj-Napoca, singurul oraş ce depăşeşte pragul de 3.000 de lei.

Bucureşti, lider la salarii dar şi la cheltuieli

Regula că în capitale sunt cele mai bune salarii se aplică şi în ţara noastră. Dar şi cheltuielile sunt pe măsură. Diferenţa de aproape 500 de lei între Bucureşti şi orașul de pe locul al doilea este justificată de beneficiile salariale de la vârf, din domeniile financiar, IT şi asigurări. Nivelul de trai este cel mai înalt din ţară, iar investiţiile în infrastructură, educaţie şi sistemul medical consolidează acest statut. Piaţa imobiliară este într-o continuă dezvoltare, așa că, în prezent, găseşti birouri de închiriat în Bucureşti în orice zonă ai dori să începi sau să dezvolţi o afacere.

Cluj-Napoca, cea mai mare creştere

Bucureştiul este lider la acest capitol pentru că profită din plin de privilegiile oferite de statutul de capitală, însă salariile se menţin la acelaşi nivel. Dezvoltarea pe toate planurile a Clujului se vede şi în creşterile salariale din ultimii ani, care, dacă se vor menţine, îl pot plasa în vârful topului. Cluj-Napoca are nevoie de forţă de muncă în cele mai diverse domenii, pentru companii româneşti şi străine. Infrastructura de transport rutier, feroviar şi aerian atrage investiţii masive, în special datorită conexiunilor cu vestul Europei. Centrul universitar de prestigiu asigură o selecţie riguroasă a candidaţilor pentru funcţiile din companiile locale, iar evoluţia profesională a acestora atrage după sine salarii mai mari. Faptul că oraşul ardelean a depăşit Capitala la preţul lunar al chiriilor este reprezentativ pentru sumele din economia clujeană.

Timişoara, investiţii importante

Timişoara este municipiul de reşedinţă al celui mai mare judeţ din ţară. Capitala regiunii istorice a Banatului a făcut parte, o lungă perioadă, din Imperiul Austro-Ungar, de pe urma căruia i-a rămas o bogată moştenire culturală şi socială. Centru universitar zonal, cu o Politehnică de înalt nivel, Timişoara produce forţă de muncă la nivel competitiv. Întinderea judeţului oferă posibilităţi de investiţii agricole, cu multe posturi bine plătite. Prezenţa unor companii de renume internaţional, care au ales să deschidă fabrici, în special în domeniul componentelor auto este un alt argument pentru care Timişoara se află în topul salariilor din România. În beneficiul angajaţilor este şi argumentul cheltuielilor mai mici pentru întreţinere şi traiul cotidian, faţă de Bucureşti şi Cluj-Napoca.

Braşov, mereu competitiv

Braşovul este victima unei infrastructuri zonale deficiente. Ca oraş, însă, este de nivel european. În aşteptarea autostrăzii care să-l lege de Capitală, Braşovul a investit în dezvoltarea urbană. Evident că turismul a avut o influenţă pozitivă pentru atragerea de fonduri şi investiţii, de care se bucură atât vizitatorii, cât şi localnicii. Cele opt parcuri industriale zonale concentrează afaceri din cele mai diverse domenii, iar numărul şomerilor este sub media naţională. Piaţa imobiliară este într-o continuă dezvoltare, având în vedere că o proprietate în Braşov este nu doar un bun câştigat ci şi o oportunitate de afacere în turism.  

Iaşi, mult peste zona Moldovei

Capitala Moldovei are de suferit tot din cauza deficienţei de infrastructură, ca Braşovul. Lipsa unei conexiuni eficiente cu Bucureștiul sau vestul ţării face ca Iaşiul să fie mai puţin atractiv, pentru investitorii din sectoarele de producţie. Prezenţa aeroportului atrage, în schimb, nume mari din IT, pentru care transportul pe calea aerului este suficient. Universităţile ieşene produc forţă de muncă recrutată din studenţi ajunşi la Iaşi atât din estul României, cât şi din Republica Moldova, Ucraina şi Rusia. Dezvoltarea imobiliară şi amenajarea exemplară a centrului oraşului au atras nume mari, precum Amazon, să investească aici. Salariul mediu depăşeşte 2.500 de lei, însă cheltuielile sunt departe de nivelul Bucureştiului sau al oraşelor din vestul ţării.

Infrastructura, prezenţa unor universităţi sau dezvoltarea industrială pentru atragerea forţei de muncă sunt criterii care ajută la creşterea mediei salariului în marile oraşe.

- Publicitate -

Tazz va fi achiziționat de Wolt, una dintre cele mai mari platforme europeane de livrări

Tazz, una dintre cele mai importante platforme de livrare din România, parte a eMAG, a încheiat un contract privind...

Wolt acquires Romanian local commerce platform Tazz from eMAG

Wolt, the Helsinki-based technology company, has today announced its plan to acquire Tazz, a leading local commerce platform in...