Oculus implementează tomografia intraoperatorie în timp real

Clinica oftalmologică Oculus implementează tomografia intraoperatorie în timp real în transplantele lamelare de cornee și în operațiile de dezlipire de retină, această tehnologie de ultimă generație fiind unică în sistemul medical românesc și est european.

”Suntem onorați că astăzi instalăm și mâine putem opera două transplante lamelare de cornee și prima operație de membrană epi-retiniană cu un sistem de mare noutate tehnologică în lume, tomograful intraoperator. Datorită acestuia, putem vedea în timp real structurile corneei în operațiile de transplante de cornee și structurile retinei în operațiile de retină, la nivel de zeci de microni, fiind de foarte mare ajutor pentru precizia în aceste operații. ”, a declarat Ozana Moraru, medic specialist oftalmolog și manager al Clinicii Oculus.

Sistemul este bazat pe coerență optică, fapt ce conferă chirurgului o precizie extrem de bună în manevrele chirurgicale datorită posibilității de a vedea direct în microscopul operator structurile la nivel de zeci de microni, atât în cazul retinei cât și al corneei, în operațiile pe aceste structuri oculare. Rezoluția tomografiei este de sub 9 microni, la o profunzime în țesut de 11 mm sau o rezoluție de sub 4 microni, cu o penetrare la o profunzime de 2,5 mm în țesutul ocular. În plus, permite ca aceste imagini sa fie văzute pe un monitor atașat microscopului operator, fiind foarte util astfel și pentru medicii în curs de specializare, care doresc sa învețe diversele tehnici chirurgicale.

Comparativ cu un transplant tradițional, perforant, avantajele unui transplant lamelar sunt incredibile pentru pacienți întrucât vindecarea este mult mai rapidă, dioptriile și acuitatea vizuală se recuperează mai repede, iar pacienții își pot relua activitățile în timp mult mai scurt, după cum și restricțiile sunt puține după operație. De asemenea, în transplantul perforant, unde este înlocuită întreaga cornee, riscul de respingere este mult mai mare decât în cazul transplantului lamelar, unde nu sunt înlocuite decât structurile corneene bolnave și unde riscul de respingere scade sub 5%.

Pe de altă parte, cu această tehnologie inovatoare, chirurgul poate, în timpul transplantelor lamelare de cornee, să realizeze lamelele cu mare precizie, să le așeze și să verifice mai ușor poziția lor la finalul operației. Sistemul de tomografie Live este foarte util și în bolile retiniene maculare precum membrane epi-maculare, găuri maculare, fibrozare subretiniană, etc, unde chirurgul este ajutat să vizualizeze curățarea completă a acestor membrane, fibrozari, etc.

- Publicitate -

Hipermarketul Auchan Târgu Mureș Sud devine ATAC Hiper Discount

Hipermarketul Auchan Târgu Mureș Sud, situat pe bulevardul 1 Decembrie 1918, devine ATAC Hiper Discount by Auchan. Unitatea comercializează...

Salteaua perfectă pentru un somn odihnitor

Somnul este o parte esențială a unei vieți armonioase din toate punctele de vedere. O rutină de odihnă corespunzătoare...