O treime dintre români nu reușește să economisească niciun ban

2 din 3 români întâmpină dificultăți în a pune bani de-o parte pentru zile negre

În prezent, o treime dintre români nu reușește să economisească iar o altă treime crede că va economisi mai puțin decât până acum, arată un studiu Reveal Marketing Research.

Cei care nu reușesc să economisească deloc bani sunt cu precădere persoanele între 45 și 55 de ani (41%) și persoanele cu venituri mici (38%).

Pe de altă parte, în 2022, tinerii români cu vârsta cuprinsă între 18-24 ani au devenit mai responsabili vis-a-vis de gestionarea finanțelor personale.

Aceștia cred că vor economisi mai mult pe viitor (14%) față de totalul eșantionului (8%).

Jumătate dintre români ar prefera să își țină economiile la bancă

51% dintre români susțin că dacă ar reuși să economisească trimestrial câte 500 lei ar prefera să îi depună într-un cont bancar (depozit sau cont de economii).

În cazul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18-35 ani și a celor de peste 55 de ani procentul celor care preferă această strategie de economisire este mai mare (54% respectiv 59%).

Anul acesta se evidențiază o creștere de 21 de procente (de la 33% la 54%) în ceea ce privește preferința tinerilor de a opta pentru depunerea economiilor într-un cont bancar.

28% dintre români au declarat că ar prefera metoda tradițională de economisire, și anume păstrarea banilor la saltea. Persoanele cu venituri mici au optat în proporție de 36% pentru această opțiune.

Investirea economiilor în vederea protejării și/ sau a multiplicării banilor devine o perspectivă din ce în ce mai atractivă pentru românii cu venituri mari.

Dacă anul precedent doar 4% dintre români erau interesați să investească la bursă prin intermediul unui broker, în prezent ponderea celor interesați a ajuns la 11%.

Acest comportament financiar este întâlnit în măsură semnificativ mai mare în cazul persoanelor cu venituri mari, 25% dintre aceștia declarând că ar prefera să își investească economiile.

CITEȘTE ȘI: Asigurări. Cea mai mare despăgubire plătită anul trecut a fost de 400.000 euro

- publicitate -