Factoringul se referă la un tip de tranzacție financiară care presupune că o firmă își vinde facturile către o terță parte numită Factor, pentru a primi numerar imediat.
Factoringul este o soluție rapidă de finanțare la care puteți apela atunci când aveți un deficit temporar de lichiditate și care vă ajută să susțineți plățile scadente până la data încasării facturii.
Este deosebit de util să vă asigurați că firma dumneavoastră dispune imediat de bani cash necesari pentru îndeplinirea obligațiile financiare.
Chiar dacă s-ar putea să auziți acum pentru prima dată de termenul de „factoring”, originile acestui contract se regăsesc în timpul primelor civilizații ale lumii din Africa de Nord și Orientul Mijlociu (Mesopotamia).
Datând din anul 5000 î.Hr., fermierii și comercianții foloseau factoringul pentru a menține stabil fluxul de numerar când schimbarea anotimpurilor făcea afacerea lor mai puțin profitabilă.
Nu după mult timp, în Egiptul Antic și Grecia Antică, datoriile au fost recunoscute pentru prima dată, ceea ce a devenit prima formă de credit în afaceri. Totuși, creditul real avea să apară abia când Imperiul Roman a devenit remarcabil, iar primii specialiști în colectarea datoriilor și-au făcut apariția.
Aceștia primeau un comision de până la 1% de la comercianți, din banii pe care îi încasau de la debitorii comercianților în numele acestora. Odată cu extinderea Imperiului Roman în toată Europa, romanii au răspândit această practică în noile teritorii.
Termenul de „factoring” provine din cuvântul latin „facere”: cineva care face ceva în numele altcuiva. În Roma Antică, un factor avea același rol în lumea afacerilor ca și factorii de astăzi.
Factorii romani i-au ajutat pe oamenii de afaceri și pe fermieri să efectueze tranzacții financiare, să ia mărfuri în consignație și să extindă afacerile dacă culturile și bunurile lor erau afectate de diverși factori.
În următorii o mie de ani după căderea Imperiului Roman, acest concept timpuriu de factoring a continuat să se dezvolte odată cu primele comunități de factoring din Franța și Anglia (apărute în secolele al XIII-lea și al XIV-lea).
Factoringul astăzi
Acum întâlnim factoringul în peste 90 de țări din întreaga lume, el fiind una dintre cele mai populare metode de finanțare alternativă. Guvernele, băncile și autoritățile de reglementare financiară din întreaga lume consideră factoringul o metodă sigură de finanțare a comerțului atât pe plan intern, cât și pe plan internațional. Este văzut ca un instrument pentru a sprijini creșterea IMM-urilor.
Cunoscut acum și sub denumirea de finanțare a facturilor, factoringul continuă să evolueze pentru a se adapta la un peisaj în continuă schimbare. Totuși, principiile lui de bază au rămas aceleași, sprijină „navigarea” afacerilor prin provocările gestionării cash flow-ului și a condițiilor de credit oferite și așteptate.
Contractul de factoring nu vizează o tranzacție separată, ci privește adesea exclusivitatea pe o categorie de clienți, regiune sau țară. Cel mai important beneficiu pentru firma care apelează la factoring se referă la încasarea directă a sumelor datorate de clienți prin intermediul unei singure companii de factoring.