Numărul utilizatorilor vizați de programe care fură parole a crescut cu 60%

Folosirea malware-ului pentru a obține datele digitale ale utilizatorilor – programele care fură parole – a crescut semnificativ în 2019. Potrivit datelor Kaspersky, numărul utilizatorilor vizați de aceste programe a crescut de la aproape 600.000 în prima jumătate a anului 2018, la peste 940.000, pe parcursul aceluiași interval din 2019.

Programele care fură parole (PSW) sunt o armă importantă din trusa infractorilor cibernetici, cu care sabotează viața privată a utilizatorilor. Acest tip de program fură datele direct din browser, folosind diferite metode. Informațiile sunt cel mai adesea sensibile și includ detalii de acces la conturi online, precum și informații financiare, cum sunt parolele salvate, cele autocompletate și datele salvate ale cardului.

În plus, unele familii ale acestui tip de malware sunt create pentru a fura cookies din browser, fișiere ale utilizatorilor dintr-un loc anume (de exemplu, de pe desktop), precum și fișiere din aplicații, cum ar fi serviciile de mesagerie.

În ultimele șase luni, Kaspersky a detectat o activitate intensă a acestor programe, în Europa și Asia. Cel mai adesea, malware-ul vizează utilizatorii din Rusia, India, Brazilia, Germania și SUA.

Unul dintre cei mai răspândiți troieni care fură parole a fost multifuncționalul Azorult, detectat pe computerele a peste 25% dintre toți utilizatorii care s-au confruntat cu troieni PSW în perioada studiată.

 „Computerele moderne sunt din ce în ce mai active online și, evident, depind de Internet pentru a îndeplini multe dintre sarcinile lor zilnice”, spune Alexander Eremin, security researcher la Kaspersky. „Acest lucru face ca profilurile lor digitale să fie tot mai pline cu date care le fac o țintă atractivă pentru infractori, pentru că ar putea obține bani din ele. Păstrând parolele și datele de autentificare în siguranță, utilizatorii pot folosi serviciile online cu încrederea că informațiile lor nu vor fi puse în pericol. Acest lucru ar trebui să fie dublat de instalarea unei soluții de securitate, pentru mai multă siguranță.”

Kaspersky le recomandă utilizatorilor să ia următoarele măsuri pentru a-și proteja parolele și datele de autentificare:

  • Nu dezvăluiți parolele sau informațiile personale nici măcar prietenilor sau familiei, pentru că acest lucru ar putea să le facă mai vulnerabile la malware. Evident, nu le postați niciodată pe forumuri sau pe rețelele de socializare.
  • Instalați de fiecare dată actualizările și patch-urile disponibile, pentru a vă asigura protecția împotriva celor mai recente forme de malware și amenințări.
  • Folosiți soluții eficiente de securitate pentru păstrarea în siguranță a parolelor și a informațiilor personale, inclusiv a pașapoartelor, a permiselor de conducere sau a cardurilor bancare.

Detalii despre modul în care infractorii cibernetici folosesc programele malware pentru a fura parole și alte informații confidențiale sunt disponibile pe Securelist.com.

MONEY BUZZ | ȘTIRI BUSINESSȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI FINANCIARE |

- Publicitate -

LPP a deschis al doilea depozit din România, dedicat vânzărilor online

Unitatea de 40.000 mp din România este al doilea centru de fulfillment gestionat de grupul polonez LPP în țara...

Al doilea Annabella Retail Park se deschide pe 1 august, la Râmnicu Vâlcea

Al doilea strip-mall Annabella Retail Park se va deschide pe 1 august la Râmnicu Vâlcea. Acesta are o suprafață...