Numărul tranzacțiilor imobiliare cu locuințe din București a scăzut cu 30-35%

Totuși, deprecierea prețului imobilelor nu a fost mai mare de 3-4%

Trending

Numărul tranzacțiilor cu proprietăți imobiliare, pe segmentul rezidențial din București, a scăzut cu 30-35% în ultimele luni, însă prețurile nu au scăzut cu mai mult de 4%, arată datele 24 REAL.

Potrivit 24 REAL, cererea de spații rezidențiale a fost impactată major încă de la debutul războiului din Ucraina, când, în primul trimestru din 2022, tranzacțiile au stagnat.

Piața rezidențială și-a revenit ușor spre a doua parte a anului, iar cursul normal pentru nevoile imobiliare s-a reluat din trimestrele 2 și 3, dar pe un ritm mai scăzut față de aceeași perioadă din 2021.

Mai mult, creșterea dobânzilor bancare a pus o mare presiune pe accesul la finanțare și a dus la o scădere a cererii. ROBOR a debutat în 2022 la 3% și a ajuns până la 7-8% în decursul anului.

Și indicele IRCC este și el în creștere, cu o perioadă de întârziere de 3 luni pentru recalculare, momentan fiind la 5%.

Volumul lucrărilor de construcții din 2022 a crescut cu 12,9% față de anul precedent, potrivit datelor INS, în timp ce construcțiile de clădiri rezidențiale au crescut cu circa 5%.

MAI MULTE | ȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI BUSINESS | ȘTIRI BANI |

CITEȘTE ȘI: Volumele din piața investițiilor imobiliare depășesc cu 27% nivelurile înregistrate în 2019

- Publicitate -

Ultimele

Românii au făcut mai puține comenzi de mâncare gătită în 2022

Numărul lunar de comenzi pentru mâncare gătită a scăzut de la 4,4 în 2021, la 3,3, anul trecut, arată...

Trebuie să citești