Numărul de „unicorni” la nivel global a crescut de 3,5 ori anul trecut

Numărul unicornilor, start-up-uri cu o valoare de peste 1 miliard de dolari, a crescut de 3,5 ori, de la 165 în ianuarie 2016, la 743 în iunie 2021.

Mai mult, în cei cinci ani și jumătate unicornii au strâns un capital total de 565 miliarde de dolari la nivel global.

Deși sunt răspândiți în întreaga lume, unicornii sunt concentrați în SUA și China, unde au sediul central aproximativ 80% dintre ei, iar restul se află în alte 40 de țări.

Mai mult, în aceste țări au ajuns și 80% din banii strânși în perioada analizată, arată datele PwC.

Creșterea investițiilor în companiile fintech este un exemplu al volumului de capital fără precedent care ajunge la unicorni.

În primele șase luni ale anului 2021, au avut loc 404 mega-runde care au totalizat 134 miliarde dolari în finanțare pre-IPO.

Mai mult, unicornii specializați în plăți au strâns 12 miliarde dolari de la fondurile de investiții de capital de risc în primele 6 luni din 2021.

Este dublu față același tip de investiții obținute pe parcursul întregului an 2020 și triplu față de 2019.

De asemenea, notabil a fost faptul că dintre companiile care au obținut statutul de unicorn în perioada analizată, doar 28% și-au făcut exit-ul, printr-o tranzacție sau prin IPO.

Marii câștigători ai pandemiei sunt unicornii din tehnologie

În perioada ianuarie 2016 – iunie 2021, au apărut 106 unicorni tehnologici care se concentrează pe inteligența artificială (AI), învățarea automată, analiza datelor și automatizarea proceselor robotizate.

Îngrijorător este faptul că investițiile în securitate cibernetică nu au ținut pasul.

Din cele 96 de miliarde de dolari investite în unicornii tehnologici, doar 10 miliarde de dolari au fost direcționate către 41 de companii cibernetice.

Analiza PwC dezvăluie cinci tendințe care vor modela restul acestui deceniu și unele dintre ele probabil vor avea un impact și în anii 2030.

Înglobarea serviciilor financiare pentru consumatori în platforme digitale

Creșterea platformelor și a comerțului electronic a creat o nevoie fără precedent de plăți digitalei.

Platformele de aplicații pentru consumatori se extind prin produse „cumpărați acum, plătiți mai târziu”, servicii bancare digitale, credite ipotecare, asigurări.

Numărul de unicorni fintech a crescut de peste patru ori, de la 36 în 2016 la 159 în 2021.

În perioada analizată, au fost identificați 22 de unicorni asociați cu criptomonede și alte active digitale.

De la vehicule electrice la transformarea energiei

Vânzările de vehicule electrice au crescut cu 40% în 2020, atingând 3 milioane, alimentate de creșterea gradului de utilizare de către consumatori, stimulente și ajutorul guvernelor.

Piața vehiculelor electrice se extinde pentru a satisface această cerere, mulți producători de automobile de la nivel mondial oferă odele electrice sau se angajează într-o tranziție electrică.

Creștere și pentrru unicornii din edtech, jocuri și streaming

Unicornii din edtech, jocuri și streaming au atras deja un interes semnificativ înainte de 2020 și au strâns în total 23,5 miliarde dolari între 2016 și 2019.

Dar în timpul pandemiei (ianuarie 2020 – 30 iunie 2021) au obținut 29,8 miliarde dolari.

Membrii Generației Z, născuți între 1997 și 2012, s-au trezit dezrădăcinați în anii lor de formare atât din punct de vedere social, cât și din punct de vedere educațional.

Companiile de mobilitate fac o schimbare majoră

Pe parcursul perioadei analizate, 67 miliarde de dolari au intrat în 26 de companii, dintre care cea mai notabilă investiție fiind Uber.

Dar pandemia a schimbat fundamental comportamentul de mobilitate al oamenilor peste noapte.

Numărul de călători a scăzut rapid, iar această industrie încă nouă a fost forțată să facă o schimbare de direcție spre furnizarea de alimente și alte produse.

Biotehnologia ia avânt

În prima jumătate a anului 2021, au existat 8 noi unicorni biotehnologici care au strâns un total de 1,9 miliarde dolari.

Printre aceștia sunt și trei care evidențiază public utilizarea AI și a învățării automate în procesul lor de dezvoltare a medicamentelor.

CITEȘTE ȘI: În Europa sunt 80.000 de startup-uri. 51 sunt unicorni

- Publicitate -

Ultimele

Cum motivezi angajații în 2023 – 4 strategii care funcționează cu succes

În cadrul unui loc de muncă, motivația angajaților este un factor important, care nu trebuie neglijat, pentru că aceasta...