Noua regie de termoficare la Suceava printr-o investitie de 65 de mil de euro

sursa foto: newsbucovina.ro

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a semnat, ieri, cu directorul firmei Adrem Invest Bucureşti, Adrian Bodea, contractul pentru construirea unei noi centrale termice şi înfiinţarea unei noi societăţi de termoficare care va asigura agentul termic pentru municipiul Suceava.

După semnarea contractului, primarul Ion Lungu a declarat că în următorii doi ani va fi realizată o investiţie prin care să fie asigurat un serviciu civilizat de termoficare, menţionând că Adrem Invest va fi producătorul de energie termică, iar municipalitatea se va ocupa de transportul şi distribuţia energiei termice.

El a subliniat că vor fi continuate investiţiile în reabilitarea reţelelor de distribuţie a agentului termic, arătând că în urma modernizărilor de până acum s-a reuşit reducerea cu 15 la sută a costului încălzirii în iarna 2010-2011.

Lungu a mai declarat că prin această investiţie în sistemul de termoficare Suceava va fi un exemplu la nivel naţional şi şi-a exprimat încrederea că după finalizarea noii centrale mulţi suceveni vor renunţa la centralele termice de apartament şi se vor rebranşa la sistemul centralizat de termoficare.

La rândul său, directorul Adrem Invest, Adrian Bodea, a declarat că această centrală nouă va fi cea mai modernă din ţară, va folosi energia regenerabilă şi va putea constitui un model pentru întreaga ţară.

El a arătat că centrala este dimensionată să producă 44 MW de energie electrică şi o putere de 120 MW de energie termică, fiind construită pe trei module: unul care va funcţiona cu gaze naturale, unul cu biomasă forestieră şi cel de-al treilea cu biomasă, în zona adiacentă municipiului urmând să fie cultivate plante energetice. Potrivit lui Bodea, centrala va avea nevoie, anual, de între o sută şi două sute de mii de tone de biomasă. Combustibilul pe care va funcţiona centrala va fi gazul metan în timpul iernii şi biomasa în perioada de vară.

Investiţia va începe cu primul modul pe bază de gaze naturale, care ar urma să fie pus în funcţiune la începutul iernii 2012-2013, iar următoarele două module vor fi date în folosinţă în 2013 şi, respectiv, 2014.

Firma de inginerie industrială Adrem Invest Bucureşti a câştigat licitaţia organizată de Primăria Suceava pentru construirea unei centrale termice în oraş şi înfiinţarea unei noi societăţi de termoficare. Primăria Suceava şi societatea Termica SA Suceava urmează să pună la dispoziţia firmei terenul şi utilităţile, iar Adrem Invest va realiza investiţiile în noua centrală.

Municipalitatea va trebui să semneze şi o înţelegere prin care acordă exclusivitate investitorului pentru furnizarea de energie termică, iar Primăria se obligă să achiziţioneze anual 270.000 de gigacalorii de la noua societate. Durata de execuţie a noii centrale este de minimum doi ani, iar în iarna 2011-2012 locuinţele racordate la sistemul centralizat vor primi agent termic de la capacităţile existente.

- Publicitate -

OMV modernizează rețeaua de stații de carburanți din Europa Centrală și de Est

OMV va introduce, în următorii trei ani, o nouă identitate de brand în șapte țări din Europa Centrală și...

Jocuri de cărți iubite de toți jucătorii

Cărțile de joc sunt sursa multor distracții, dar și competiții. De-a lungul timpului, oamenii au creat o sumedenie de...