Pe timpul iernii, pisica ta are nevoie de o atenție sporită, mai ales dacă are acces la mediul exterior. Frigul, zăpada, umezeala pot afecta sănătatea animalului, de aceea este bine să protejezi pisica pe timpul sezonului rece cât de mult posibil.
Am pregătit pentru tine mai multe sfaturi practice și noțiuni utile îngrijirii patrupedului tău. Fii informat și pisica ta va trece cu bine de zilele capricioase, iar tu vei sta fără grija micii feline.
Ai grijă de blana pisicii
O blană sănătoasă este unul dintre aspectele cheie în ceea ce privește îngrijirea pisicilor pe timpul iernii. Pisicile care stau mai mult în casă nu sunt adaptate condițiilor extreme de afară, de aceea părul lor nu se regenerează la fel de repede și de mult, precum al pisicilor învățate cu orice fel de condiții meteo.
Chiar și așa, indiferent de cât de mult iese din casă, blana felinelor se schimbă odată cu venirea frigului, devenind mai stufoasă, pentru a le conferi căldură și un strat protector.
Prin urmare, este indicat să periezi pisica mai des, pentru a nu se forma smocuri de păr încâlcit. De asemenea, trebuie să inspectezi animalul să nu aibă paraziți externi, precum purici sau acarieni, deoarece aceștia dăunează calității blănii. Suplimentele cu Omega 3 sau conservele de pește ajută pisica să aibă o blană sănătoasă.
Dacă afară este zăpadă și animalul tău vine în casă, ai grijă să îi usuci blana și să tunzi smocurile de păr înghețate sau încâlcite. Asigură-i un loc cald în care se poate odihni.
Hrănește pisica în mod corespunzător
Un alt aspect cheie care contribuie la pregătirea pisicii pentru sezonul rece și o ajută să treacă cu bine peste acesta este hrana. Deși o pisică ținută doar la interior nu are nevoie de o suplimentare a meselor, o pisică activă, care hoinărește pe afară, are nevoie de o dietă mai bogată în calorii pe timpul iernii.
Consultă medicul veterinar pentru a ști cu certitudine planul de alimentație adecvat animalului tău. Totodată, asigură apă curată la discreție pisicii tale și oferă-i vitaminele necesare, dacă medicul specialist recomandă acest lucru.
Asigură pisicii un adăpost cald și ferit de umezeală
Pentru pisicile care ies din când în când afară sau trăiesc exclusiv în curte, asigură adăposturi ferite de umezeală și vânt. Căptușește cutii sau cuști cu pături și paie și poziționează-le în locuri cât mai izolate, la care pisica are acces. Pentru o protecție sporită, alege zone mai înalte, ferite de câini sau alte animale mai mari.
Mergi cu pisica la un consult veterinar
Pentru a te asigura că pisica ta este sănătoasă și nu are afecțiuni ce pot fi agravate în sezonul rece, precum artrita, mergi cu ea la medicul veterinar. Acesta îți va da toate sfaturile de care ai nevoie pentru o îngrijire cât mai bună a patrupedului tău.
Ai grijă la plantele de interior
Pentru pisicile care sunt învățate să stea mult afară, plantele din casă ar putea deveni noile distracții de iarnă. Totuși, multe dintre ele sunt toxice, iar pisica nu trebuie să aibă acces la acestea.
Inspectează regulat starea de sănătate a pisicii
Două mari probleme care pot apărea în sezonul rece sunt degerăturile și hipotermia. Dacă observi că pisica ta este letargică și tremură sau dacă are urechile, nasul sau pernițele de o culoare suspectă, încălzește-o ușor și sună imediat la medicul veterinar.
Totodată, verifică mereu lăbuțele patrupedului de urme de sare, care se presară pentru deszăpezire, iar dacă sunt prezente, clătește-le cu apă călduță și apoi usucă-le bine.
Ai grijă când folosești antigel la mașină, deoarece este extrem de toxic pentru pisici, iar înainte de a porni motorul, lovește capota de câteva ori, pentru a te asigura că nicio felină nu se adăpostește acolo.
Ține minte sfaturile noastre și ai grijă de pisica ta în sezonul rece!