Modificările fiscale vor afecta piața imobiliară. Prețurile vor crește, tranzacțiile vor scădea

Dacă se adoptă creșterile de taxe, peste 40% dintre vânzătorii de locuințe ar crește prețul de vânzare

Cei mai mulți dintre respondenții unui studiu Storia, interesați de achiziția sau vânzarea unei locuințe, au declarat că modificarea taxelor și impozitelor imobiliare le va influența felul în care vor lua deciziile imobiliare (77%).

Astfel, 44% dintre respondenții interesați în acest moment de cumpărarea unei locuințe au declarat că ar amâna să cumpere, 25% afirmă că ar renunța la achiziție, în timp ce 21% declară că s-ar grăbi să cumpere.

Dintre respondenții care plănuiesc să vândă o proprietate, 40% ar crește prețul de vânzare, în timp ce doar 4% ar scădea suma pentru a vinde mai rapid.

În același timp, 27% dintre respondenți au menționat că s-ar grăbi să vândă, iar 22% ar amâna procesul. 15% dintre vânzători menționează că nu le este clar cum și în ce măsură le vor fi influențate viitoarele decizii imobiliare.

Cei mai mulți dintre agenții și dezvoltatorii imobiliare sunt de părere că cei interesați de o achiziție vor amâna să cumpere o locuință (52%), în timp ce 30% consideră că aceștia se vor orienta spre proprietăți mai mici.

Întrebați cum ar reacționa proprietarii care vor să vândă, agenții și dezvoltatorii consideră că aceștia vor cere un preț mai mare la vânzare (74%), iar 22% consideră că ar putea să amâne procesul de vânzare.

Alte efecte ale creșterii taxelor ar putea fi și creșterea cererii de chirii, diminuarea interesului dezvoltatorilor pentru noi proiecte imobiliare și creșterea prețului de achiziție pentru proprietățile noi.

CITEȘTE ȘI: Investițiile Gran Via pe piața imobiliară locală au depășit 200 milioane euro

MONEY BUZZ | ȘTIRI BUSINESSȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI FINANCIARE |

- Publicitate -

Netflix domină piața de streaming locală. Cum se clasează competitorii

Românii iubesc Netflix, platforma americană de streaming fiind lider după numărul de abonați în țara noastră, cu o cotă...

Aproape 1 milion de persoane cu dizabilități erau înregistrate la finalul anului 2023

La finalul anului 2023 a fost înregistrat un număr de 923.578 persoane, dintre care 98,28% (907.715 persoane) care se...