Dacă te gândești vreodată că va fi ușor să ajungi undeva, atunci află că, de fapt, nu este. Vei avea de depășit foarte multe obstacole, vei eșua, vei da greș, se va întâmpla să nu înveți din greșeli și, implicit, să repeți aceeași greșeală poate de mai mult de două ori.
În cele din urmă, vei ajunge în punctul critic: ideea de a renunța. Iar aici se face diferența majoră dintre freelancerii de succes și cei nu: cei din prima categorie NU vor renunța niciodată. Rămân statornici obiectivelor lor și fac tot ce este necesar pentru a le atinge.
Tu ești cel mai important
Din acest punct de vedere, nimeni nu va parcurge drumul pentru tine. Trebuie să o faci singur. Cu siguranță nu vei reuși din prima, însă este necesar să știi că din greșeli întotdeauna se învață. De fapt, este vital să greșești, deoarece astfel reușești „să simți pulsul” terenului: ce să nu faci data viitoare, cum sunt oamenii din domeniu, cum se comportă clienții, care sunt task-urile și, evident, aptitudinile de care ai nevoie pentru a reuși. Doar atunci când cunoști bine terenul și dinamica domeniului apucă-te de făcut pași și mai mari.
Pune-te pe primul loc și nu ezita niciodată să ieși din zona de confort. Chiar dacă, ca programator freelancer, vei câștiga mult încă de la început, asta nu înseamnă că trebuie să te mulțumești cu atât. Nu este vorba despre egoism și raportarea la o anumită sumă, ci despre adevăratul potențial pe care îl ai și care trebuie transformat în realitate. Un mindset de succes este de lungă durată și îți permite, de la bun început, să-ți canalizezi energia în direcția împlinirii obiectivelor. Menține-l, reamintește-ți întotdeauna motivul pentru care ai pornit pe acest drum.
Succesul depinde 100% de tine
Succesul tău nu trebuie validat de către nimeni. Te poți simți un om de succes în momentul în care ai o familie, în momentul în care ești nomad digital sau atunci când călătorești oriunde. De asemenea, te poți simți un om de succes în momentul în care reușești să duci la bun sfârșit un proiect care ți-a dat mari bătăi de cap. Astfel, acest „succes” se arată în foarte multe forme. Însă cel mai important este să știi că tu ești arhitectul propriului succes, nimeni altcineva. Nu lăsa să-ți stea în cale fricile sau oamenii de la care știi că nu ai ce învăța.
Setează-ți interesele în așa fel încât să atingi succesul nu neapărat cât mai rapid posibil, ci cât mai stabil. Nu este greu să fii un om de succes, însă este foarte greu să rămâi un om de succes. Odată ajuns acolo, trebuie să fii chiar și de două ori mai focusat pe acest lucru. Nu trebuie să crezi că ai ajuns la finalul drumului, ci că ești abia la începutul lui. Având încredere în forțele tale, în aptitudinile și ceea ce știi, mergi pe drumul către succes și aliniază-te, întotdeauna, valorilor și obiectivelor tale. Doar așa vei reuși să devii un programator freelancer de succes.