Militari Residence este cel mai mare ansamblu rezidențial din România

Un studiu Imobiliare.ro realizat în intervalul martie-aprilie 2017, în șapte mari orașe ale țării și împrejurimi, a identificat 1.400 de ansambluri rezidențiale (cu un minimum de 30 de unități locative).

Studiul arată că cel mai mare ansamblu rezidențial din România este Militari Residence, cu aproape 8.000 de unități locative livrate și alte aproximativ 1.500 în curs de finalizare până în primăvara anului viitor.

500 de ansambluri rezidențiale în București

În capitală există 500 de ansambluri rezidențiale, din care 88% de apartamente; dintre care 124 sunt deja vândute, iar 99 au obținut recent autorizația de construcție sau sunt în faza de inițiere a PUZ-ului.

Cele mai mari complexuri rezidențiale din zona Bucureștiului sunt amplasate la marginea orașului, precum Cosmopolis (2.600 de unități), Greenfield cu circa 1.600 de locuințe, dintr-un total planificat de aproape 2.500 de unități, sau Confort City cu 1.680 de unități locative.

Printre proiectele aflate în zone mai apropiate de centru se numără Belvedere Residences (peste 1.500 de unități în apropierea stațiilor de metrou Pipera și Aurel Vlaicu), 21 Residence Politehnica (1.470 de locuințe în plan) sau Estic Park (1.500 de unități anunțate în zona Pantelimon).

192 de proiecte imobiliare la Cluj-Napoca

După București, în Cluj se găsește cea mai variată ofertă de ansambluri rezidențiale din România, respectiv un total de 192 de proiecte, din care 91% de apartamente. Dintre acestea, 60 sunt disponibile în piață, 81 au fost deja tranzacționate, iar restul au autorizația de construcție sau sunt în proces de realizare a PUZ-ului.

Cel mai mare proiect din această zonă (ansamblul rezidențial Calea Baciului), format din 11 blocuri cu 1.800 de apartamente, se află în comuna Baciu. În Florești, o localitate-satelit a orașului de pe Someș, proiecte precum Multiserv 1 și Multiserv 2 (ambele dezvoltate de Wohnung Invest) ajung la câte 600 de unități locative. În interiorul orașului, ansamblul cu cele mai multe locuințe finalizate până acum este Bonjour Residence, din cartierul Bună Ziua, ce numără tot 600 de unități.

187 de ansambluri rezidențiale în Constanța

În Constanța există 187 de proiecte de locuințe; dintre acestea, 66 au fost deja contractate, 50 se află în faze preliminare demarării lucrărilor, în vreme ce 71 sunt disponibile spre vânzare.

Ansamblul cu cele mai multe unități locative predate este Lira Residences, amplasat în zona Primo; alcătuit din 17 blocuri, acesta cuprinde 365 de apartamente. Pe locul al doilea se află un proiect de nouă blocuri din zona Tomis Plus (Building Ștefan Constanța), în cadrul căruia au fost livrate până acum 320 de locuințe (dintr-un total de 360). La capitolul proiecte anunțate, cea mai îndrăzneață inițiativă le aparține celor de la Maurer Imobiliare, care vor să construiască un ansamblu de 3.400 de apartamente în zona Tomis Plus. Complexul va fi amplasat pe un teren de 19 hectare, iar dezvoltatorul a obținut recent actele necesare pentru realizarea planului urbanistic zonal.

182 de proiecte imobiliare la Timișoara

Potrivit datelor Imobiliare.ro, Timișoara reunește 182 de ansambluri rezidențiale, din care 88% de apartamente. 69 din total sunt disponibile spre vânzare, 56 au fost deja vândute, iar la 57 urmează a fi demarate lucrările de construcție.

Cel mai mare proiect rezidențial din proximitatea orașului va fi ansamblul Adora Forest al celor de la Tagor – situat în Dumbrăvița, care este prevăzut să cuprindă 1.100 de locuințe (dintre care 107 au fost deja livrate).

Cel mai mare ansamblu construit până acum în oraș este Uranus Plaza, din zona Spitalul Județean, cu 223 de apartamente finalizate. În acest context, o inițiativă îndrăzneață este ansamblul ISHO, lansat de antreprenorul timișorean Ovidiu Șandor: localizat în apropiere de centrul orașului, pe un fost teren industrial, acesta va cuprinde la finalizare 1.200 de apartamente, alături de spații de birouri și alte facilități. Un alt proiect important aflat pe agenda dezvoltatorilor locali este și City of Mara, din Calea Circumvalațiunii (1.000 de unități, dintre care 45 livrate).

Iași: 145 de ansambluri rezidențiale

În Iași și zona limitrofă există 145 de ansambluri de locuințe, dintre care 81% de apartamente. Cele mai multe dintre acestea, respectiv 90 de proiecte, sunt disponibile spre vânzare, în vreme ce 20 au fost deja contractate, iar restul de 35 se află în etape preliminare demarării construcției.

Ansamblul ieșean cu cele mai multe unități finalizate este Design Residence, localizat în zona Nicolina-Cug, care cuprinde în prezent 210 apartamente (dintr-un total de 280 planificate). Proiecte importante sunt și Copou Bellevue, dezvoltat de Adama (170 de locuințe finalizate), sau Penta Rezidențial, din zona Tătărași-Aviație (200 de locuințe livrate). La capitolul planuri de dezvoltare ulterioară, de menționat este ansamblul Dream Village din zona Păcurari, cu un total de 510 apartamente în plan (dintre care 180 finalizate), dar și Complexul Newton, cu 500 de unități anunțate (din care 125 livrate).

Piața imobiliară din Brașov, dominată de proiectele Maurer Imobiliare

În Brașov există un total de 145 de ansambluri rezidențiale (dintre care 70% de apartamente): 75 disponibile spre vânzare, 60 a căror construcție urmează să înceapă și 10 care au fost deja contractate.

Cel mai mare dezvoltator rezidențial din Brașov este Maurer Imobiliare, activ pe piața românească din anul 2006. Doar ansamblul Avantgarden 3, situat în zona Bartolomeu, este prevăzut să ajungă la 3.570 de unități locative. Dintre acestea, 1.670 de apartamente au fost finalizate (și vândute) în prima etapă de dezvoltare; în prezent se află în derulare etapa a doua (18 blocuri cu 1.200 de apartamente), având ca termen de finalizare anul 2018, în vreme ce ultima fază de construcție (compusă din zece blocuri cu 700 apartamente) va fi derulată în perioada 2017-2020.

59 de proiecte rezidențiale la Sibiu

În Sibiu există un total de 59 de proiecte rezidențiale, din care 82% de apartamente, potrivit datelor centralizate de Imobiliare.ro; dintre acestea, 38 sunt disponibile în piață, trei au obținut recent autorizația de construcție, iar 18 se află în proces de inițiere a PUZ-ului.

În interiorul orașului, cea mai amplă inițiativă de dezvoltare este proiectul Magnolia Residence, amplasat în zona Turnișor și prevăzut să cuprindă 1.200 de unități locative; amplasat pe un teren de 5,1 hectare, în cadrul acestuia au fost livrate 12 vile și cinci blocuri (circa 400 de apartamente vândute). O prezență importantă sunt și cei de la Maurer Imobiliare, care au în plan să dezvolte 20 de blocuri (din care șase sunt deja vândute) cu un total de 1.800 de apartamente în localitatea Șelimbăr, de lângă Sibiu.

- publicitate -