Mediul urban sau rural? Care sunt avantajele fiecărei opțiuni când alegi o locuință

Alegerea unei locuințe poate fi o provocare atunci când nu te poți decide asupra mediului în care ți-ar plăcea să trăiești: orașul îți oferă avantajul unei vieți active și confortabile, însă o casă la țară poate însemna liniște și relaxare. Prin urmare, cum te poți asigura că faci o alegere inspirată, de care te vei bucura pe termen lung?

Pentru a te ajuta să te decizi, ți-am pregătit o listă a avantajelor pe care le ai atunci când alegi o locuință în fiecare dintre cele două medii – urban și rural.

Locuințele din mediul rural – oportunitatea de a te reconecta cu natura

Dacă până acum ai trăit într-un oraș aglomerat, ca Bucureștiul, cu siguranță asociezi viața la țară cu relaxarea și întoarcerea la natură. Iată care sunt principalele beneficii pe care le ai atunci când optezi pentru o locuință în mediul rural:

 • Te bucuri de liniște și aer curat – unul dintre cele mai evidente avantaje ale locuințelor rurale este liniștea. Ești departe de zgomotele orașului, de claxoane și aglomerație. Liniștea și aerul curat creează un mediu relaxant și sănătos, care te poate ajuta să-ți regăsești echilibrul.
 • Ai la dispoziție mai mult spațiu – locuințele rurale oferă, în general, posibilitatea de a te bucura de un spațiu generos, ceea ce poate fi benefic dacă apreciezi intimitatea. Bineînțeles, ca să ai un astfel de avantaj, trebuie să te asiguri că locuința achiziționată dispune și de un teren sau de o grădină.
 • Ai costuri reduse – în funcție de zona în care alegi să locuiești și tipul de casă achiziționat, prețurile imobiliarelor pot fi mai accesibile. Ia însă în calcul și faptul că o locuință foarte ieftină poate presupune investiții ulterioare, fie că este vorba de costuri de renovare, amenajarea casei și a grădinii sau asigurarea utilităților de bază.
 • Ești aproape de natură –  locuințele din mediul rural pot fi perfecte pentru persoanele care iubesc activitățile în aer liber, cum ar fi drumețiile sau grădinăritul. Totul depinde însă și de specificul local, pentru că un sat aflat la munte sau la deal poate fi mai ofertant decât o zonă de câmpie.
 • Faci parte dintr-o comunitate unită – în multe sate sau comune, oamenii se cunosc între ei și interacționează mai des. Înainte de a te muta este important să studiezi zona și să afli dacă vei avea vecini apropiați ca vârstă și preocupări.

Locuințele din mediul urban – accesul la un stil de viață modern și confortabil

Viața la oraș poate să nu fie întotdeauna atât de liniștită precum cea în mediul rural, însă îți oferă nenumărate opțiuni de a te bucura din plin de fiecare zi. De asemenea, când locuiești în mediul urban, ai acces la facilități importante, care îți asigură confortul și siguranța:

 • Ai multe oportunități profesionale – deși unele companii oferă posibilitatea de a lucra la distanță, multe meserii presupun în continuare prezența fizică. Orașele sunt adesea centre de afaceri și inovație, ceea ce înseamnă că ai acces la diferite oportunități profesionale, poți ajunge mai rapid la interviuri și îți poți schimba oricând locul de muncă. Chiar dacă lucrezi remote, e bine să iei în calcul faptul că orașele beneficiază de infrastructură de internet de mare viteză, ceea ce facilitează munca la distanță.
 • Copiii tăi au acces la educație de calitate – când locuiești într-un oraș ca Bucureștiul, ai în apropiere numeroase grădinițe, școli și universități, unde copiii tăi pot ajunge rapid și fără efort.
 • Îți îmbogățești viața culturală – mediul urban îți oferă posibilitatea de a merge frecvent la filme, spectacole de teatru, expoziții, concerte, festivaluri, lansări de carte și alte evenimente care te ajută să ieși din rutină. Orașul nu te lasă niciodată să te plictisești.
 • Te distrezi alături de familie și prieteni – fie că îți place să ieși în club, să bei o cafea aromată sau să savurezi o masă bună la restaurant, în mediul urban ai la îndemână numeroase variante de a-ți petrece timpul liber.
 • Te bucuri de confort sporit – imaginează-ți propriul tău apartament spațios și bine compartimentat, dotat cu finisaje de calitate și bine izolat din punct de vedere termic și fonic. Nu auzi agitația orașului, te simți confortabil, iar locuința beneficiază deja de toate facilitățile necesare, cum ar fi centrala termică și încălzirea în podea. Blocurile noi, precum cele din complexul rezidențial Vivenda Residencias, îți oferă tot confortul necesar unei vieți moderne.
 • Poți achiziționa rapid produsele necesare – când locuiești în mediul urban, nu trebuie neapărat să te urci în mașină și să pleci în căutarea unui magazin atunci când îți trebuie un anumit produs sau îți e poftă de ceva bun. Ai la îndemână numeroase magazine, supermarketuri, precum și servicii de livrări.
 • Te deplasezi simplu acolo unde ai nevoie – orașele sunt bine conectate, oferind sisteme de transport public eficiente, precum și acces la aeroporturi și gări. Dacă locuiești în București, într-un complex rezidențial ca Vivenda Residencias, stația de metrou e la doar câteva minute distanță de bloc.
 • Poți avea grijă de sănătatea ta și a familiei – în mediul urban ai acces facil la spitale, clinici și centre medicale de înaltă calitate. Acest aspect poate fi esențial în situația unei urgențe.
 • Îți găsești mai ușor prieteni sau te poți bucura de anonimat – dacă îți place să socializezi, în mediul urban ai posibilitatea de a găsi mai simplu persoane cu vârstă și interese similare. Dacă preferi mai multă intimitate, în oraș îți va fi mai simplu să te pierzi în mulțime și să stai departe de comunitatea locală.

Pentru a alege cât mai simplu locuința care ți se potrivește, începe prin a face o listă cu prioritățile tale. Ce este esențial pentru tine și pentru stilul de viață pe care ți-l dorești? Te atrage mai mult liniștea din mediul rural sau confortul oferit de mediul urban? Dacă locuiești cu familia, cere părerea fiecărei persoane, pentru a lua o decizie de comun acord.

Dacă preferi un stil de viață modern și confortabil, un apartament cu 2 camere din București – sector 2 Vivenda Residencias, poate fi alegerea perfectă pentru tine. Situat în sectorul 2, la doar câteva minute de mers pe jos de stația de metrou Costin Georgian, complexul îți oferă apartamente noi, spațioase și luminoase, în care te vei simți acasă din prima clipă. Programează o vizionare și te vei convinge.

- Publicitate -

Volumul tranzacțiilor pe piața de investiții imobiliare, la jumătate anul trecut față de 2022

Anul 2023 s-a încheiat cu investiții imobiliare în valoare totală de aproximativ 476 milioane de euro, în scădere cu...

Cum îți poți finanța propria afacere

Dacă ți-ai dorit de mult timp să devii antreprenor, însă lipsa de capital te-a ținut pe loc, trebuie să...