Managerii români estimează reintrarea economiei locale în recesiune

Încrederea managerilor în economia românească a scăzut până la nivelul de la debutul pandemiei, iar perspectivele economice s-au înrăutățit.

Astfel, conform indexului Confidex, 41% dintre manageri consideră că PIB-ul va scădea (în comparație cu 17% în Q1 2021).

Principalele îngrijorări pentru perioada următoare sunt definite de lipsa forței de muncă, de creșterea prețului materiilor prime și de creșterea inflației.

Față de studiul Confidex de la începutul lui 2021, s-a dublat ponderea celor care cred că PIB va scădea (41% vs 17% în Q1 2021).

A crescut și ponderea celor care cred că puterea leului va scădea (86% vs 77% în Q1 2021) și a celor care cred că inflația va crește (92% vs 74% în Q1 2021).

Managerii din HoReCa și transporturi sau cei din companii cu o cifră de afaceri mică sunt cei mai pesimiști. La polul opus, managerii din servicii și cei ai companiilor mari sunt cei mai optimiști.

Nivelul de optimism redus în predicțiile pentru următoarele 12 luni

Doar un manager din opt consideră că economia națională se va îmbunătăți. În schimb, unul din cinci manageri apreciază că economiile globală și europeană vor avea un trend pozitiv.

Percepția redresării economiei rămâne într‑un orizont de 2 ani pentru economia europeană și pentru sectorul de activitate sau propria companie.

- Publicitate -

O bună parte din români folosesc aplicații de AI cel puțin săptămânal

Un procent de 40% dintre românii din mediul urban folosesc aplicații de AI cel puțin săptămânal, iar 28% la...

Dimitrie Pompeiu, zona de birouri cea mai căutată în primul trimestru din 2024

După primele 3 luni ale anului curent sectorul de birouri din București înregistrează o creștere în cea ce privește...