All the European investment, retail, real estate, office and industry news in English language

sâmbătă | 27 februarie | 2021

Managerii așteaptă o revenire la nivelul ante-pandemic în vara anului 2022

Încrederea managerilor în economia românească a crescut în ultimul trimestru al anului 2020, în condițiile în care scăderea cifrei de afaceri este la jumătatea așteptărilor pesimiste de la începutul pandemiei, potrivit rezultatelor Confidex Q4 2020.

Indicele Confidex, care măsoară încrederea managerilor în economie, crește de la 41 în Q2 și Q3 2020 la 45, dar este mai scăzut (43) în cazul companiilor mici care au fost mai afectate de pandemie.

Totodată, companiile încep să își reconfigureze spectrul de priorități și devin tot mai interesate de digitalizare și de redefinirea relației cu clienții.

Managerii au așteptări mari de la 2021

În ceea ce privește Q1 2021, procentul celor care cred ca PIBul va scădea s-a redus de la 73% la 46%, iar creșterea investiților și a digitalizării reprezintă priorități pentru companii în următorul an.

Confidex relevă o pondere mai mică a celor care cred că șomajul va crește (75% vs 54%) precum și a celor care cred că inflația va crește (70% vs 58%).

Până la finalul anului 2021, managerii estimează o recuperare cel puțin parțială în privința principalilor indicatori financiari ai companiilor.

Ei se așteaptă ca cifrele de afaceri și investițiile să înregistreze creșteri de 5% față de 2020, iar profitul să avanseze cu circa 1%.

Totodată se așteaptă și la o creștere a numărului angajaților, dar și a costurilor de producție cu circa 2%.

Cei mai mulți manageri așteaptă o recuperare integrală a pierderilor provocate de COVID-19 în vara lui 2022.

Revenire în două viteze. HoReCa rămâne cel mai afectat sector

În continuare, managerii văd o ieșire în criză în forma literei V dar cu o revenire în două viteze, în condițiile în care companiile au fost afectate în mod diferit de pandemie.

HoReCa rămâne în continuare sectorul cel mai lovit de pandemie.

Companiile renunță treptat la măsuri de austeritate, precum: concedieri, șomaj și reducerea activității. 70% dintre companiile medii și mari și 55% dintre cele mici consideră că, în perioada următoare, ar trebui să crească productivitatea, inclusiv investind pentru a rămâne competitive.

Doar 27% consideră că reducerea costurilor e mai importantă în această perioadă (- 10% față de Q3).

În zona veștilor mai puțin bune, scade capitalul de lucru pentru 35% dintre manageri, cei mai mulți susțin că relația cu băncile s-a înrăutățit, iar accesul la creditare a devenit mai greoi.

De asemenea, pandemia nu a rezolvat problema forței de muncă ce ocupă locul al doilea în topul provocărilor.

Q1 2021. Redresare

În general, perspectiva în privința evoluției economiei pentru următoarele 3 luni este mai bună. Cei mai pesimiști sunt managerii din Transporturi și Servicii, iar cei mai optimiști sunt cei din Construcții.

Majoritatea (85%) managerilor consideră că demararea campaniei de vaccinare împotriva COVID va avea impact pozitiv asupra economiei naționale.

Creșterea productivității constituie principalul motor de relansare economică pentru aproape două treimi dintre companii, iar scăderea costurilor intra pe un trend descendent: cu 10% mai puțini manageri iau în considerare tăierea de costuri ca modalitate de redresare.

- PUBLICITATE -