Malware-ul pentru minarea Monero a ajuns în peste 20.000 de dispozitive

La sfârșitul lunii ianuarie, experții Kaspersky au observat o creștere importantă în detectarea de aplicații false care livrează un malware Monero pe computerele utilizatorilor.

Aplicațiile sunt distribuite prin intermediul site-urilor web rău intenționate care pot apărea în rezultatele căutărilor victimei.

Aceasta pare a fi o continuare a unei campanii din vara anului 2020, raportată de membrii comunității de securitate.

Pe atunci, infractorii cibernetici distribuiau fișiere infectate legate de criptominare sub forma unui program de instalare de antivirus.

Al doilea val de atacuri XMRig, în 2021, imită alte câteva aplicații, cum ar fi sistemele de blocare a anunțurilor publicitare AdShield și Netshield, precum și serviciul OpenDNS.

Distribuit sub nume legitime, malware-ul imită versiunile Windows ale aplicațiilor mobile.

După ce utilizatorul pornește programul, acesta modifică setările DNS de pe dispozitiv, astfel încât toate domeniile să fie treacă prin serverele atacatorilor, ceea ce, ulterior, împiedică utilizatorii să acceseze anumite site-uri antivirus, cum ar fi Malwarebytes.com.

Iar la final, livrează malware-ul open-source de minare XMRig.

Conform datelor furnizate de Kaspersky Security Network, la începutul lunii februarie 2021 au existat încercări de a instala aplicații false pe dispozitivele a 21.141 de utilizatori.

La apogeul campaniei, au fost atacați peste 2.500 de utilizatori pe zi, majoritatea victimelor fiind în Rusia și țările CIS.

- Publicitate -

InstaSun, invenția 100% românească evaluată la 4 milioane de euro

Lansat pe piața locală în 2023, InstaSun este un dispozitiv care aplică automat și uniform ulei de protecție solară...

Comenzile de aparate de aer condiționat au crescut de peste două ori anul acesta

În prima jumătate a acestui an, comenzile de aparate de aer condiționat au crescut de peste două ori față...