Mai puțin de 10% dintre români fac revizia tehnică a centralelor termice

Mai puțin de 10% dintre români fac revizia tehnică anuală a centralelor termice, riscând ca echipamentele să nu funcționeze la parametri optimi, să aibă un randament mai mic și un consum mai mare de combustibil, potrivit datelor Ariston Thermo.

În România sunt instalate aproximativ 2,6 milioane de centrale termice.

O centrală care nu funcționează la parametri optimi produce mai puțină apă caldă menajeră și încălzire. De asemenea, ocazionalele erori se pot transforma în timp în defecțiuni care necesită intervenții costisitoare sau chiar pot duce la înlocuirea centralei.

Important de menționat este și faptul că o centrală care nu a beneficiat de revizii anuale va avea în timp un nivel mai redus de eficiență și un consum mai mare de combustibil. Prin mentenanță constantă, proprietarul centralei se asigură că ține costurile sub control.

Când ar trebui efectuată revizia

Centrele de service recomandă ca revizia să aibă loc după ieșirea din sezonul rece, în lunile de primăvară și vară, după ce echipamentul a fost folosit la capacitate maximă, și să fie evitată programarea acestei operațiuni toamna și iarna, când este vârf de sezon pentru montarea centralelor noi.

În funcție de oraș și centrul de service, costul unei revizii tehnice poate varia între 150 și 250 de lei.

Alături de revizia tehnică, proprietarii sunt obligați prin lege să realizeze, o dată la doi ani, verificarea tehnică periodică (VTP) a centralei, procedură ce trebuie asigurată de către o firmă de service cu autorizaţie din partea Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR).

Prin verificarea tehnică periodică este evaluată funcţionarea corectă şi sigură a echipamentului. Nu în ultimul rând, este important de ştiut că distribuitorul de gaze verifică periodic valabilitatea VTP-ului.

- Publicitate -

Salteaua perfectă pentru un somn odihnitor

Somnul este o parte esențială a unei vieți armonioase din toate punctele de vedere. O rutină de odihnă corespunzătoare...

OMV modernizează rețeaua de stații de carburanți din Europa Centrală și de Est

OMV va introduce, în următorii trei ani, o nouă identitate de brand în șapte țări din Europa Centrală și...