Mai bine de o treime dintre români nu au pus niciun ban deoparte în ultimul an

Pe de altă parte, în ultimele 12 luni, bărbații (34%) au economisit bani într-o măsură mai mare decât femeile (28%)

Un sondaj Provident arată că 36% dintre respondenți nu au pus niciun ban deoparte în ultimele 12 luni, iar 63% dintre români rămân cu o sumă mică din venit la final de lună.

Tinerii de până în 34 de ani sunt singurul grup de vârstă dintre respondenții din România care declară că rămân cu o sumă rezonabilă de bani în fiecare lună (35%), comparativ cu 17% dintre respondenții din grupa 35-54 ani și 13,2% din grupa 55-75 ani.

Per ansamblu, majoritatea respondenților din România (63%) susțin că le rămâne o sumă mică de bani la sfârșitul lunii, după luarea în considerare a cheltuielilor și a veniturilor lunare.

În același timp, 13% dintre respondenți au afirmat că nu rămân cu nimic (același procent ca anul trecut) și mai puțin de 3% dintre respondenți au declarat că rămân cu o sumă mare de bani.

Situația este similară și în țările europene care au participat la sondaj – 51% dintre respondenții europeni spun că rămân lunar cu o sumă mică de bani, în timp ce 15% cheltuie întregul venit până la sfârșit de lună.

Câți români reușesc să facă economii?

În ceea ce privește economisirea, 36% dintre respondenții români au declarat că nu au pus nici un ban deoparte în ultimele 12 luni, în creștere față de anul trecut (34%).

Doar 30% dintre respondenți susțin că pot economisi cel puțin o mică sumă de bani în fiecare lună. Acest procent nu variază foarte mult în funcție de vârsta sau genul respondenților.

La fel ca anul trecut, în ultimele 12 luni, bărbații (34%) au economisit bani într-o măsură mai mare decât femeile (28%).

Pe ce se duc banii?

Cele mai importante cheltuieli lunare ale românilor sunt cele legate de utilități, alimente, servicii de telecomunicații și servicii de streaming și TV. În ultimele 12 luni oamenii au alocat un buget recurent și pentru produse de asigurar.

În același timp, românii sunt preocupați și de aspectul fizic, astfel că, în fiecare lună, aproximativ jumătate dintre români își cumpără haine sau încălțări, dar investesc și în servicii și produse de îngrijire personală.

Numărul celor care nu au luat împrumuturi a crescut

Majoritatea românilor (66%) au avut nevoie să împrumute bani anul trecut, însă procentul celor care nu au împrumutat niciun leu a crescut de la 42% la 44%.

Persoanele care au vârsta între 55 și 75 de ani au fost cele mai rezervate în a lua împrumuturi, iar 56% dintre cei care sunt în această categorie de vârstă au spus că nu au luat bani cu împrumut.

Studiul a fost realizat de Kantar Polonia, la comanda IPF, în luna mai 2022, prin metoda CAWI/interviu online, pe un eșantion de 4.519 persoane cu vârste cuprinse între 18-75 de ani.

CITEȘTE ȘI: Românii cheltuiesc cel puțin 1740 de lei cu ocazia începutului de an școlar

- Publicitate -

Apple devine primul brand din lume evaluat la un trilion de dolari

Apple marchează un moment istoric, devenind primul brand din lume de un trilion de dolari, potrivit clasamentului celor mai...

Consumatorii cheltuiesc mai mult pentru servicii de streaming video

Cheltuielile medii lunare ale gospodăriilor cu platformele de streaming video la cerere au crescut cu aproape 30% față de...