Lucruri interesante și mai puțin cunoscute despre hârtie

Inventată de chinezi cu aproape 2000 de ani în urmă, hârtia este astăzi, în ciuda digitalizării, unul dintre mediumurile preferate de foarte multă lume. Că vorbim despre o banală listă de cumpărături, un caiet de școală, cărți, coli de desen, hârtie de imprimantă ori hârtie pentru ambalat, șervete sau șervețele, hârtia este prezentă sub o formă sau alta în orice gospodărie din lume. De aceea ne-am gândit să-i dăm Cezarului, ce-i al Cezarului și să îți povestim câteva lucruri mai puțin cunoscute dar extrem de interesante despre hârtie.

1.   Curiozități despre reciclarea hârtiei

Știm cu toții că hârtia poate și trebuie să fie reciclată însă puțini dintre noi cunosc faptul că aceeași coală sau bucată de hârtie poate fi reciclată de până la 11 ori. Prin reciclarea unei tone de hârtie sunt salvați de la tăiere 17 copaci sau 0,4 hectare de pădure. Un alt motiv pentru care reciclarea hârtiei este importantă este acela că în procesul de reciclare a unei tone de hârtie este folosită doar 25% din cantitatea de apă necesară fabricării unei tone de hârtie ”nouă”. În momentul de față mare parte (peste 16%) din cantitatea de deșeuri din gropile de gunoi este reprezentată de hârtie, lucru extrem de nociv întrucât, în timpul procesului de descompunere hârtia produce gaz metan, un gaz cu efecte mult mai nocive asupra mediului înconjurător decât dioxidul de carbon. Așadar de fiecare dată când folosești hârtie ca cea pe care o găsești aici, amintește-ți să reciclezi.

2.   Hârtia ca formă de comunicare

Producerea hârtiei la scară industrială datează din secolul XIX și datorită circulației cărților și  ziarelor, hârtia produsă în masă aduce cu ea creșterea nivelului de alfabetizare a clasei de mijloc. Acest lucru nu înseamnă că anterior secolului XIX nu existau ziare. În fapt, primul ziar ce apărea lunar datează din anul 1556 și era tipărit în Veneția. Pe numele său ”Notizie Scritte”, ziarul se vindea la prețul de o gazetă – moneda în circulație la vremea respectivă. De aici vine și denumirea de gazetă cu sensul de ziar.

Una dintre cele mai valoroase cărți din lume la ora actuală și prima carte produsă în masă, datorită apariție presei Gutenberg, a fost Biblia. Cunoscută ca Biblia Gutenberg, volumul a fost tipărit în 1450. Numărul exact de exemplare nu este cunoscut dar se pare că este vorba despre aproximativ 160-182 de copii. Dintre acestea doar 49 au supraviețuit.

3.   Istoria unor produse de papetărie

Primul produs de papetărie din hârtie despre care îți povestim este plicul. Primul plic folosit de omenire era fabricat din lut și datează din anii 3500 – 3200 i.e.n. Iar plicurile din hârtie au fost folosite în China abia în secolul II e.n. Se pare că diamantul Evrika, primul descoperit vreodată în Africa de Sud și care a fost folosit ca jucărie de un băiat ce îl primise de la mama lui, a fost trimis unui mineralog prin poștă, într-un plic!

Notițele adezive mai bine cunoscute sub denumirea de post-it au fost inventate accidental în 1969. Un angajat al companiei 3M încerca să obțină un adeziv mai puternic decât cele existente dar în schimb a creat un adeziv refolosibil. Unul dintre colegii săi, pe numele său Arthur Fry, a aplicat adezivul pe o bucată de hârtie pentru a o folosi ca semn de carte și ulterior a început să folosească notițele adezive și la serviciu. Galbenul aprins al notițelor adezive nu este întâmplător ci este culoarea hârtiei pe care Arthur Fry a testat adezivul refolosibil iar post-it-urile de această culoare sunt cele care se vând în continuare cel mai bine.

Caietul este și el un produs d papetărie în istoria căruia se ascund lucruri interesante. Unul dintre ele este legat de Marie Curie, cea care a descoperit poloniul și radiul, și care a murit ca urmare a expunerii la aceste elemente radioactive. Caietele pe care Marie Curie și-a luat notițe în timpul experimentelor cu aceste două substanțe se află în prezent într-o cutie de plumb și vor continua să fie radioactive pentru încă 1500 de ani. Cei ce doresc să le vadă, le pot găsi la Biblioteca Națională a Franței din Paris dar, pentru a avea acces la ele trebuie să poarte echipament de protecție împotriva radiațiilor.

4.   Din ce se fabrică hârtia

Cea mai cunoscută dar și cea mai frecvent utilizată materie primă este lemnul. În fabricarea hârtiei este preferat lemnul de esență moale ca pinul sau bradul. Ideea folosirii lemnului ca materie primă pentru fabricarea hârtiei îi aparține francezului Rene Antoine Ferchault de Reaumur și datează din 1719. Anterior folosirii lemnului, hârtia era fabricată din fibre textile adică din cârpe și haine vechi. Chiar și astăzi există hârtie specială, cu destinație anume cum este hârtia din bumbac folosită de pictori sau la fabricarea bancnotelor ori hârtia de orez ce este preferată de meșteșugari și artizani.

În final, îți reamintim că în ciuda digitalizării, consumul de hârtie nu dă semne de scădere, ba dimpotrivă, se constată creșteri semnificative de la an la an, hârtia fiind folosită nu doar pentru scris ci și pentru crearea de umbrele, separatoare, paravane, sfoară, corpuri de iluminat, halate medicale, pahare sau farfurii de unică folosință, etc. În acest context, îți recomandăm să alegi ori de câte ori este posibil, hârtia reciclată. O găsești împreună cu multe alte produse de papetărie și birotică pe Papetărie.ro.

- Publicitate -

1 din 7 români consideră că deșeurile de plastic din natură au devenit o problemă majoră

Deșeurile din plastic aruncate în natură – în păduri, ape sau pe marginea drumului – sunt considerate una dintre...

Românii au nevoie de o sumă mai mare decât salariul mediu anual mediu ca să-și permită o mașină SH

După analizarea piețelor de mașini second hand din 23 de țări europene, s-a constatat că, în medie, este nevoie...