Lucrătorii în domeniul medical din România sunt nemulțumiți de salarii

Lucrătorii în domeniul medical din România sunt tot mai nemulțumiți de nivelul salariilor în acest an, arată o analiză MEDIjobs.

În ciuda faptului că au trecut prin al doilea an de pandemie, pentru marea majoritate a profesioniștilor din domeniul medical românesc, salariile au rămas neschimbate.

Nu mai puțin de 69.6% din cei intervievați de MEDIjobs au declarat că salariul lor a rămas la fel și doar 18.2% s-au bucurat de o creștere a nivelului salarial.

Mai mult, pentru un procent de 12.2% dintre respondenți salariul a scăzut.

Lucrurile stau la fel atât în sistemul public, unde lucrează 41.7% dintre respondenți, cât și în sistemul medical privat, unde muncesc 58.3% dintre specialiștii medicali din țara noastră.

72.5% dintre medici, asistenți, farmaciști sunt nemulțumiți de salariu

Conform studiului, nu mai puțin de 72.5% dintre lucrătorii în domeniul medical au declarat că actualul salariu nu îi mulțumește.

Doar 1 din 5 profesioniști medicali din România este mulțumit de actualul salariu, însemnând un procent de 20.9%, în timp ce 6.6% s-au arătat nehotărâți în această privință.

4 din 10 specialiști medicali nu primesc niciun fel de beneficiu extrasalarial

Pentru ceilalți, în afara sporurilor oferite de sistemul medical de stat, cel mai des întâlnit beneficiu îl reprezintă tichetele de masă, de care beneficiază doar 42.7% dintre respondenți.

Pe locul trei în topul beneficiilor acordate de angajatori sunt asigurările medicale opționale sau abonamentele medicale, de care beneficiază 10.7% dintre specialiști.

Urmează, la mică distanță, primele de sărbători, pe care doar 1 din 10 salariați din sistemul sanitar le primesc.

Zilele libere suplimentare sunt o altă formă de beneficii, însă doar 6.7% dintre specialiștii medicali se bucură de ele.

La fel se întâmplă și cu decontarea transportului (6.1%) sau tichetele de vacanță, pe care le primesc doar 5 din 100 de salariați din sistemul sanitar românesc.

Un procent de 4.5% dintre respondenți au menționat însă și alte beneficii acordate. 

Cele mai puțin frecvent acordate beneficii în 2021 au fost telefon de serviciu (3.75), mașină de serviciu (1.8%), locuință de serviciu sau decontare parțială sau totală a chiriei (1.4%).

CITEȘTE ȘI: Câți salariați sunt în București și care este salariul mediu din capitală?

- Publicitate -

Peste 1.000 de camere de hotel noi vor fi disponibile în București până în 2027

Până în 2027 Bucureștiul ar putea avea aproximativ 1.000 de camere noi, reprezentând hoteluri pe toate segmentele, de la...

Salariile medii s-au triplat de la aderarea României la Uniunea Europeană

De la momentul aderării României la Uniunea Europeană, dar în special în ultimii 8 ani, salariile din România au...