Locuitorii din Transilvania sunt pe primul loc în topul bunelor maniere la restaurant

La polul opus, Dobrogea, Maramureș, și Bucovina sunt regiunile cu cei mai puțin manierați locuitori când iau masa în oraș

Transilvania se situează pe primul loc în topul bunelor maniere la restaurant, 52% dintre respondenții din această regiune îi descriu pe cei care iau masa în oraș ca fiind manierați sau foarte manierați, arată un studiu Bookingham.

Aceasta e urmată de Banat (50%) și Crișana (45%), ultimele locuri fiind ocupate de Dobrogea, Maramureș, și Bucovina.

Astfel, datele analizate arată că maramureșenii (67%) și bucovinenii (67%) întâlnesc cel mai frecvent persoane care vorbesc cu gura plină la restaurant. 

Un alt aspect analizat a fost tonul și nivelul de zgomot provocat de români, când ies în oraș. Și aici se remarcă negativ Maramureș (100%) și Bucovina (100%).

Bănățenii se află, în schimb, la polul opus. Datele arată că în Banat se remarcă cel mai puțin astfel de comportamente, fapt care îi susține locul 2 în topul celor mai politicoase zone din țară.

În ceea ce privește punctualitatea, rezultatele arată că majoritatea românilor (58,5%) sunt punctuali, ba chiar 32% ajung mai repede, și numai 9,5% întârzie în jur de 15 minute.

Uitându-ne strict pe regiuni, Dobrogea se remarcă drept cea mai nepunctuală regiune din țară, unde 33% dintre respondenți obișnuiesc să întârzie. 

Întrebați dacă țin ușa deschisă pentru alte persoane la intrarea în restaurant, 92,5% dintre români afirmă că fac asta. Se remarcă în mod negativ Maramureșul, unde numai 33% dintre ei țin ușa deschisă pentru altcineva.

Pe lângă faptul că sunt gălăgioși și vorbesc cu gura plină la masă, datele arată că bucovinenii sunt și cei mai nepoliticoși cu ospătarii, chelnerii sau ceilalți membri din personal.

Ce îi deranjează pe români când ies la restaurant? 

Întrebați dacă sunt deranjați de localurile pet-friendly, datele arată că 37% dintre români le evită, iar când vine vorba de copii în restaurante, 29% dintre români se declară deranjați.

Când vine vorba de fumul țigărilor electronice datele arată că lucrurile sunt destul de echilibrate, doar 1 din 3 români se declară foarte deranjați de acest obicei.

În proporție de 49%, românii văd faptul că cineva de la masă stă pe telefon ca o lipsă de respect și, drept urmare, nici ei n-o fac, decât dacă au o urgență.

Totuși, îl mai folosesc și pentru a face poze dish-ului (55%), mai ales dacă acesta arată foarte bine și mai sunt și într-un local instagramabil. 

CITEȘTE ȘI: Apetitul românilor pentru restaurante şi cafenele duce piaţa la 5 miliarde euro

- Publicitate -

Ultimele

Piața jucăriilor din România, nivel record de peste 1,7 miliarde lei în 2022

Cifra de afaceri a pieței de jucării din România (producție & comerț) a crescut cu 14% față de 2020...