Livrările de birouri din București ar putea depăși 300.000 mp în 2019

În cel de-al treilea trimestru din 2019, aproape 66.000 mp de spații moderne de birouri au fost livrate pe piața din Capitală și există premisele pentru a trece de pragul de 300.000 mp livrați la finalul anului, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Colliers International.

Rata de neocupare mai crescută și discrepanțele calitative ale infrastructurii vor duce la o segmentare mai puternică a pieței, astfel că, pe termen mediu, se poate mări ecartul dintre chiriile clădirilor de top și ale celor aflate la periferie.

În cel de-al treilea trimestru din acest an, Bucureștiul a înregistrat o cerere totală de spații moderne de birouri de 74.800 mp, în creștere cu 18% față de perioada ianuarie-septembrie din 2018, până la un total de 263.000 mp. Cu toate acestea, cererea netă a scăzut cu 20% în primele 9 luni ale anului, la 83.600 mp, din care 35.000 mp în trimestrul al treilea.

Peste 100.000 mp din totalul tranzacțiilor de închiriere din primele 9 luni au reprezentat relocări din stoc competitiv, astfel că 2019 ar putea marca un nou record pe acest plan. Aproape două treimi din aceste tranzacții sunt pre-închirieri, ceea ce înseamnă că impactul asupra ratei de neocupare va avea un efect întârziat, aceasta menținându-se încă în zona neutră, la aproximativ 10%.

Care au fost cele mai mari proiecte de birouri

În jur de 66.000 mp de spații moderne de birouri au fost livrate pe piața din Capitală în cel de-al treilea trimestru, din trei proiecte mari – Expo Business Park din zona Expoziției (c.38.400 mp), The Light din subpiața Centru Vest (c.21.700 mp) și Eminescu Office din apropierea Pieței Romane (c.6.300 mp), volumul total de livrări ajungând astfel la 250.000 mp în perioada ianuarie-septembrie.

Există premisele ca pragul de 300.000 mp să fie depășit în acest an, însă e posibil ca unele proiecte să fie amânate pentru 2020.

Bucureștiul se transformă treptat într-o piață a chiriașilor, fapt ce va deveni mai vizibil probabil în 2020. Acest lucru poate duce la presiuni asupra chiriei contractuale, deși în cazuri izolate – anumite subpiețe sau clădiri foarte căutate – proprietarii s-ar putea afla pe o poziție de putere în procesul de negociere”, a declarat Sebastian Dragomir, Director Office Advisory în cadrul Colliers.

Segmentul de IT&C a fost din nou starul tranzacțiilor, generând aproximativ 58% din cererea totală în primele trei trimestre ale anului și un procent majoritar din cererea netă. El a fost urmat la o mare distanță de segmentele de servicii financiare și de cele profesionale (11% fiecare).

În ceea ce privește zonele, cererea a fost concentrată atât în subpiețe active din punct de vedere livrări cât și în piețe consolidate pe fondul reînnoirilor de contracte. Aproape 20% din cererea totală a fost înregistrată în zona de Centru Vest în primele 9 luni ale anului, aceasta fiind urmată de alte 5 subpiețe cu procentaje între 10 și 14% din cererea totală.  

Indicatorii arată că perspectivele pe termen scurt rămân favorabile pentru piața de spații moderne de birouri din București: cererea rămâne în concordanță cu tendințele acestui ciclu economic, deși incertitudinile externe nuanțează perspectivele pe termen lung.

- Publicitate -

Flanco va construi primele magazine greenfield la Botoșani și Brașov

Primele magazine greenfield (construite de la zero) ale Flanco vor fi la Brașov și Botoșani, în acest sens retailerul...

American software company TaxDome enters the Romanian market

With a strong presence in the United States and a international footprint, TaxDome brings its platform to serve the...