Companiile românești au început să acorde o importanță din ce în ce mai mare imaginii proprii, iar acest lucru duce la o creștere a sumelor investite și rulate de firmele de comunicare.
Pentru a afla mai multe despre acest domeniu am discutat cu Lidia Dumitru, proprietara MD Communication, o agenție de comunicare integrată.
Cine este Lidia Dumitru?
Înainte de toate sunt specialist în comunicare. Asta fac din 2008, înainte am fost jurnalistă. Dacă însumăm toate activitățile mele din zona comunicării și conexe cu media, lucrez în domeniu din 2006. În PR am început în 2008 ca specialist, iar din 2013 am intrat în antreprenoriat.
În fața clienților sunt specialist în comunicare, consultantul care le oferă perspective strategice, dar și antreprenorul care reușește să se pună în locul lor și astfel primesc cele mai bune soluții din punct de vedere business.
Personal, sunt o persoană deschisă, empatică, ceea ce mă ajută mult în job-ul de comunicator. Când nu sunt la birou îmi place să fac sport: echitație, tenis, fitness, citesc destul de mult, aproximativ o carte pe lună, mai ales cărți de dezvoltare personală, business, antreprenoriat.
Care este cartea ta favorită?
Am mai multe. În ultima perioadă am citit Elon Musk, Tony Hsieh – „Cum să livrezi fericire”, Simon Sinek – „Start with why”. Prima carte de acest gen pe care am citit-o a fost „Antreprenoriat” a lui Marius Ghenea. Am avut și ocazia de a lucra cu el în primii ani de PR și pot spune că am învățat mult de la el în acea perioadă.
De ce PR, de ce comunicare?
Nu mi-am dorit să fac asta. Mi-am dorit să fiu jurnalist, visul meu era să apar pe sticlă, ceea ce am și făcut în timpul liceului, la televiziunea locală din orașul meu natal, fiind inspirată de Andreea Esca, când învățam știrile prezentate de ea și le redam în oglindă.
De asta începuturile profesionale m-au dus in jurnalism, cînd am lucrat la o revistă de travel și la o agenție de știri. Am scris și pentru presa locală, am făcut câteva internship-uri la Realitatea TV și Național TV, așa am văzut cum se lucrează în spatele camerei și nu mi-a plăcut, mi-am dat seama că nu se pliază pe valorile mele.
În 2008 am intrat întâmplător într-o agenție de PR pentru că am avut chimie cu cea care avea să îmi fie șefă. Mi-a plăcut imediat, am muncit și am învățat mult și așa a început formarea mea ca specialist de comunicare. Mi s-a potrivit mănușă acest domeniu pentru că este mult mai complex decât jurnalismul. Omul de comunicare este ”all in one”, e un om integrat, are acces la mai multe industrii, informații, specializări. M-am simțit mai completă în PR.
Care este specificul MD?
MD Communication a început ca o provocare. Am simțit o energie colectivă care m-a susținut la început de drum, când e foarte importantă încrederea celor din jur. A fost ca o renaștere a mea sub forma unui brand de comunicare cu substrat emoțional. Mai mult, numele MD Communication are inițialele unui om care contează foarte mult în viața mea.
Misiunea pe care am sădit-o când am lansat MD Communication a fost aceea de a ajuta brandurile să comunice cu publicul lor țintă într-un limbaj coerent, să folosească canalele potrivite astfel încăt să fie văzuți, auziți, simțiți, înțeleși și cumpărați de către clienții lor.
Agenția pe care o conduc, MD Communication, este construită pe viziunea că doar atunci când gândești, acționezi și comunici mânat de DE CE-ul tău interior îi poti inspira pe cei din jur.
Cred că serviciile de comunicare sunt o parte integrantă a brand-urilor, nu doar o mască de marketing și fiecare merită o abordare personală și personalizată. De aceea, în agenție, învățăm despre business-urile clienților nostri, despre provocările cu care ei se confruntă, ceea ce înseamnă că ne facem un research în profunzime și suntem foarte apropiați de ei.
Noi credem că acest proces al comunicării este ca o călătorie, pornești din punctul A și duci clientul până în punctul Z, indiferent ce nevoi sau ce servicii are nevoie. Călătoria este foarte frumoasă, personală și personalizată, cu focus pe rezultate. Asta înseamnă că putem integra în „călătoria” comunicării strategie, design, tehnlologie, soluții de comunicare și engagement cu consumatorii, astfel încât să le atingem publicul țintă.
Am căutat să lucrăm cu parteneri care să ne completeze serviciile inhouse astfel încât să putem oferi clienților o paletă completă de servicii de calitate, ca un hub de minți creative. De exemplu în zona de foto-video lucrăm cu o echipă care ne ajută să dezvoltăm foarte bine conținut video, la fel ca și pentru pentru dezvoltarea de websiteuri și aplicații.
Preferăm să le arătăm clienților ce pot obține cu ajutorul nostru și ce impact poate avea pentru brandul lor. Rezultatele obținute pentru clienții noștri sunt cea mai mare răsplată pentru noi.
Care sunt avantajele externalizării serviciilor de comunicare?
De-a lungul vremii au fost clienți care căutau să angajeze pe cineva pe funcția de PR, comunicare sau marketing. Am mers la ei și le-am spus că este mai bine să lucreze cu o agenție pentru că avem o experiență foarte vastă, ceea ce înseamnă că au acces la o paletă mai largă de know-how. Specialiștii dintr-o agenție lucrează pentru o paletă mai largă de clienți, ceea ce înseamnă că ideile sunt foarte diversificate și conectate. Pe scurt, ai acces la niște resurse flexibile pe care le accesezi când ai nevoie.
Alte beneficii, dincolo de partea de resurse și know-how, vin din costuri. Un angajat implică pe lângă salariu, taxe și impozite. „Concedierea” este mult mai simplă, un angajat nu poate fi concediat fără motive foarte clare, cu o agenție ruperea contractului poate fi făcută mult mai simplu, în funcție și de termenii contractuali, dar per ansamblu responsabilitatea este mai mică.

Care sunt clienții MD?
Clienții noștri sunt din diverse domenii, avem din piața de construcții, home & deco, mediu, medicină. Nu avem o limitare a industriilor cu care lucrăm. Metodologia se aplică la fel, doar că o adaptăm în funcție de specificul afacerii clientului.
Care este brandul cel mai apropiat de sufletul tău?
Toți clienții îmi sunt dragi și pe toți îi tratez în mod egal. Dar proiectele care îmi plac cel mai mult sunt cele cu implicare socială, proiectele de CSR, mai ales în zona de elevi-studenți. Aici am mai multe proiecte în care am mers, pro bono, pentru a le împărtăși din experiența mea sau în care am ajutat la realizarea de diverse proiecte. Feedback-ul tinerilor este autentic și transparent pentru că ei nu au învățat să se ascundă după măști. Mă identific cu acești tineri pentru că știu că au nevoie de un ghidaj real, pe care nu l-am avut nici eu. Așa că, după niște ani de experiență simt nevoia să întorc un pic în lume experiența mea.
Cum vezi piața de servicii de comunicare locală?
2017 este un an despre comunicarea integrată, personală și personalizată, cu accent pe conținut, în care brandurile ar trebui sa vorbească mai mult despre valori, viziuni, abordări, mai degraba decât despre produse și servicii.
Tehnologia modernă și canalele digitale au remodelat călătoria consumatorilor de la descoperire la cumpărare, care este acum mai complexă. Nu mai este vorba despre un mod static și liniar, de la brand la consumator, ci unul integrat, de la consumator la brand. Mai mult, pentru că fiecare consumator este diferit, este important să înțelegi cum îl influențează mass-media în decizia de cumpărare, ce tehnologii folosește și la care reacționează.
Consumatorul modern este smart, conectat, are mai puțină răbdare să interpreteze mesajele, de asta cred că trebuie să i le transmitem decodificate, să îl înțelegem mai bine, să empatizăm cu el. Comunicarea este acum multi-screen iar consumatorii se mișcă între device-uri, televizorul nu mai este singurul care ne atrage atenția, achiziția unor produse sau servicii se face după un research mult mai amănunțit, prin intermediul mai multor dispozitive. Toate aceste insight-uri ne ajută când conturăm strategiile de comunicare pentru clienții noștri.
Vedem o nevoie în dezvoltarea de aplicații pe mobil pentru că utilizatorul vrea metode mai cool de interacțiune cu brandurile. Pentru el e interesant și fascinant să descopere un produs prin experiențe complexe cum sunt cele cu realitatea augumentată integrată. Prin aplicații, descoperirea e și mult mai personală. Brandurile care reușesc să țină pasul sunt și cele care se diferențiază față de concurență și își loializează publicul. Această tehnologie de AR – realitate augumentată aduce și plusuri în utilizarea de către branduri în sensul că nu avem nevoie de un hardware specializat, toată lumea are un smartphone, ai nevoie doar de soft, ceea ce scade investiția.
Pe lângă tehnologie, este foarte important și mesajul pe care îl spunem consumatorului. Nu mai livrăm un mesaj pe toate canalele de comunicare, ne gândim unde am vrea să ajungă mesajul ca să putem să îl personalizăm mai îndeaproape.
Spre deosebire de anii trecuți, intervenția noastră, ca și comunicatori, nu se mai termină o dată cu achiziția produsului sau serviciului de către consumator. Trebuie să fim alături de consumator în experiența post achiziție, să aflăm ce îi place la produsul nostru, ce trebuie îmbunătățit, etc. Acest ciclu este foarte important pentru că astfel fidelizăm consumatorul și îl facem să cumpere din nou, să recomande produsul, să ne urmărească.
Care sunt planurile de viitor ale agenției?
Pe termen scurt vrem să ne diversificăm portofoliul de clienți, ne dorim clienți din cât mai multe industrii, pentru că ne provoacă dar ne ajută să fim si mai creativi.
Pe termen mediu ne dorim o extindere teritorială a echipei, în orașele mari unde activează clienții noștri actuali, ne-am dori să le fim mai aproape. Nu excludem nici o extindere în țările vecine, în funcție și de oportunitățile care apar odată cu noi proiecte și parteneri.