Aproape jumătate (45%) dintre tinerii români cu vârste între 14-25 de ani spun că au întâlnit abuzul emoțional în propria relație sau ca matori. Un procent de 52% dintre fete identifică această problemă, comparativ cu 38% dintre băieți, conform unui studiu realizat de Fundația Friends for Friends și Reveal Marketing Research.
Interesant este că un procent de 43% dintre tinerii intervievați spun că au observat frecvent fenomenul amenințărilor în alte cupluri, iar 20% dintre fete spun că li s-a întâmplat chiar lor.
De asemenea, jumătate dintre respondenți au observat frecvent ironizări, ridiculizări sau critici constante în alte cupluri, dar în rândul fetelor apare semnificativ mai des acest tip de răspuns: 53% vs 40% în cazul respondenților băieți. Aproape jumătate dintre respondenți (46%) au observat des și foarte des forme de manipulare în alte cupluri, iar 28% dintre fete spun ca li s-a întâmplat chiar lor.
40% dintre respondenți au observat frecvent forme de încălcare a intimității partenerilor în alte cupluri, cifrele fiind mai mari din nou în rândul fetelor, care menționează că li s-a întâmplat chiar lor în proporție de 22%, față de 16% în cazul băieților.
Abuzul emoțional din relații este urmat de cel în mediul digital, cu 28% dintre mențiuni
Un sfert dintre fete au observat frecvent postări sau mesaje cu amenințări în alte relații, iar 10% dintre fete afirmă că li se întâmplă des și foarte des chiar lor, procente semnificativ mai mari decât cele înregistrate în rândul băieților (4%).
Totodată, un sfert dintre respondenți au observat frecvent în alte cupluri forme de urmărire a partenerului prin stalking online sau aplicații GPS, procentul urcând la 31% în cazul fetelor. Acestea admit în de două ori mai multe cazuri decât băieții că au făcut acest lucru la rândul lor (10% vs 5%).
Abuzul fizic: 14% dintre fete spun că sunt lovite frecvent cu palmele în relația de cuplu
O cincime dintre respondenți au observat frecvent lovituri cu palmele în alte cupluri, cu de două ori mai multe fete decât băieți care spun că li s-a întâmplat (14% vs 7%). Totodată, 12% dintre respondenți au observat des și foarte des îmbrânciri / zguduiri / strangulări în alte cupluri, în timp ce 8% le-au trăit pe pielea lor, situație raportată dublu în cazul fetelor comparativ cu băieții (10% vs 5%).
Nu putea să lipsească abuzul sexual
16% dintre respondenți au observat frecvent atingeri în zone intime fără consimțământ, la alte cupluri, cu semnificativ mai multe mențiuni în rândul fetelor, care menționează că li s-a întâmplat chiar lor (12% vs 3% băieți).
14% dintre respondenți au observat forme de constrângere pentru acceptarea unui contact sexual nedorit, comportament mai des întâlnit în rândul fetelor, atât în ceea ce privește propria situație, cât și cea în care observă în alte cupluri.
O zecime dintre respondenți spun că au întâlnit frecvent refuzuri ale partenerilor în privința utilizării metodelor de contracepție. O cincime dintre respondenți au avut parte de hărțuire sexuală stradală des și foarte des, proporție care se ridică la aproape o treime în rândul fetelor.
Aproximativ 13% dintre respondenți spun că au observat forme de grooming în alte relații (câștigarea treptată a încrederii unei persoane mult mai tinere și neexperimentate pentru a o seduce/cuceri, deși relația este în mod evident nepotrivită sau chiar interzisă).