Mai bine de jumătate dintre tineri (54%) iau masa în oraș cel puțin o dată pe săptămână, iar prânzul este momentul preferat al zilei pentru a ieși la restaurant. De asemenea, 63% consideră că locația este foarte importantă. Restaurantele din zone centrale, cu design aparte și atmosferă cozy sunt preferatele tinerilor între 18 și 40 de ani, arată o analiză City Grill.
Tinerii între 18-24 de ani ies frecvent în oraș, preferând cafenelele, brunch-urile și ieșirile cu prietenii, iar la restaurant o dată pe săptămână. Pentru ei experiența este mai degrabă socială decât gastronomică și cheltuie între 150 și 300 lei per ieșire, arată o analiză a grupului City Grill.
Persoanele din categoria 25-30 de ani frecventează pub-uri și lounge-uri de 2-3 ori pe săptămână. Relația cu personalul este importantă, preferând ospătari prietenoși și preferă restaurante situate în zone naturale, unde se pot plimba, iar bugetul lor per ieșire variază între 200 lei (doar băutură) și poate ajunge la 400 lei când ies la masă.
Segmentul de vârstă 31-40 de ani prioritizează calitatea mâncării și a serviciilor, ies zilnic la prânz și de 2-3 ori pe săptămână seara. Pentru această categorie, experiența unei cine de calitate este completată de localizarea restaurantului, atmosfera, muzica și povestea locului, iar bugetul alocat pentru o ieșire variază între 300 și 500 lei, în funcție de durata petrecută în restaurant.
CITEȘTE ȘI | Mii de români preferă să își rezerve online masa la restaurant
Datele au fost colectate în perioada august – octombrie 2024, de la 300 de participanți din Generația Z și Millennials, din București și împrejurimi. Toți au fost consumatori activi de horeca, oameni cărora le place să socializeze și să iasă măcar o dată pe săptămână în oraș, cu venituri medii spre mari.