Jumătate dintre candidații din România sunt din București, Cluj, Timiș, Brașov și Iași

  • Capitala este zona zero atunci când vine vorba despre piața muncii – atât pentru candidați, cât și pentru angajatori;
  • Aici sunt cele mai multe și cele mai mari companii din România, dar și cea mai consistentă bază de candidați;  
  • 41,5% dintre candidații activi, la nivel național, se află în București și caută un loc de muncă tot aici;
  • Clujul este județul cu următoarea cea mai ofertantă situație, deși se află la distanță semnificativă față de București – înglobează 7% din numărul total de candidați.

„Când vine vorba despre Cluj, lucrurile au explodat în ultimii ani, de când a crescut exponențial volumul investițiilor străine. Din foarte multe puncte de vedere – și aici mă refer la dinamica angajărilor, la salarii, la relația dintre angajați și angajatori – Clujul a devenit din ce în ce mai apropiat de București. Într-atât de apropiat încât începem să vedem un flux invers al migrației – nu mai sunt atât de mulți clujeni care vin să lucreze în Capitală cât sunt mai degrabă bucureșteni care vor o relocare definitivă în Cluj”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

În ceea ce-i privește pe candidații din Capitală, 37% se află la început de carieră, aproape 50% sunt mid și senior level și 10% au poziții de management. Următoarele județe, în funcție de numărul de candidați activi pe care îl au, sunt Timiș, Brașov și Iași. Lista este continuată de Constanța, Prahova, Sibiu și Ilfov.

De cealaltă parte a clasamentului se află Covasna, Teleorman, Harghita, Giurgiu sau Călărași. Aici, numărul de candidați disponibili pentru angajatori este extrem de limitat.

„Aceste zone au și un număr mic de candidați, dar și o ofertă săracă a locurilor de muncă. Sunt, mai egrabă, locuri în care angajatorii caută oameni pentru a-i reloca în orașe mai mari. Pe de altă parte, și candidații se uită mai mult la joburile postate în orașele mari din apropiere, iar cei din sudul țării își doresc să facă tranziția înspre București”, adaugă Bogdan Badea.

Numărul de candidați la nivel național este direct proporțional cu numărul de locuri de muncă oferite de angajatori. Astfel, dintr-un total de aproape 30.000 de joburi active pe ejobs.ro, peste 13.000 sunt pentru București. Aproximativ 4.200 sunt pentru Cluj, aproape 4.000 pentru Timiș, 3.300 pentru Iași și 2.900 pentru Constanța.

- Publicitate -

OMV modernizează rețeaua de stații de carburanți din Europa Centrală și de Est

OMV va introduce, în următorii trei ani, o nouă identitate de brand în șapte țări din Europa Centrală și...

Jocuri de cărți iubite de toți jucătorii

Cărțile de joc sunt sursa multor distracții, dar și competiții. De-a lungul timpului, oamenii au creat o sumedenie de...