Jumătate dintre angajații români pleacă anul acesta în concediu

Pentru prima vacanță fără restricții după pandemie, bugetul alocat este mai mic sau cel mult egal cu cel de anul trecut

În contextul creșterii generale a costurilor de trai, 31% dintre români scot din buzunar la fel de mult ca anul trecut pentru vacanța din această vară, iar 19% au redus bugetul cu 30-50%, potrivit unui sondaj BestJobs.

Restul de 41% dintre cei care au declarat că și-au făcut planuri pentru vacanță se așteaptă să cheltuie mai mult în acest an, iar 9% au de gând să rămână acasă în vacanță și să nu cheltuie nimic.

Aproximativ 35% dintre angajații români spun că nu mai au nicio zi de vacanță rămasă din anul trecut, iar alți 31% și-au păstrat mai puțin de 10 zile pentru acest an.

În plus, 16% dintre respondenți mai au între 10 și 20 de zile, iar 7% au chiar peste 20 de zile disponibile.

Cu toate acestea, 47% au de gând să își ia liber între 5 și 10 zile consecutive pentru vacanța de vară, 26% vor să își ia peste 10 zile, 8% își vor lua mai puțin de 5 zile, iar 19% nu sunt încă siguri.

Unde își petrec românii anul acesta concediul

Anul trecut, peste 22% dintre români spun că au plecat în destinații exotice, dincolo de granițele României, în timp ce 31% și-au organizat concediul pe teritoriul României. Doar 8% au plecat și în țară și în străinătate, iar 22% au stat acasă.

Anul acesta este total diferit, iar dintre cei care și-au făcut planuri de concediu în această vară, aproape 45% au declarat că vor petrece zilele libere în afara țării.

36% vor face vacanța în țară, în afara localității, în timp ce peste 20% au ales să își împartă concediul între destinații locale și străinătate.

Când vine vorba de cazare, 51% dintre respondenți preferă hotelul sau pensiunea și 14% iau în calcul să-și petreacă vacanța într-un apartament închiriat în regim hotelier.

Alții au găsit soluții precum cazarea la prieteni, rude sau cunoștințe (6%), să își plănuiască vacanța în zona unde au o proprietate personală (4%) sau să meargă cu cortul (3%).

CITEȘTE ȘI: Românii petrec concediul cu gândul la job. Unul din cinci se deconectează complet

- Publicitate -

Flanco va construi primele magazine greenfield la Botoșani și Brașov

Primele magazine greenfield (construite de la zero) ale Flanco vor fi la Brașov și Botoșani, în acest sens retailerul...

American software company TaxDome enters the Romanian market

With a strong presence in the United States and a international footprint, TaxDome brings its platform to serve the...