Jumătate dintre angajați se așteaptă să li se mărească salariile anul acesta

În jur de 40% au de gând să își caute un alt job dacă nu vor avea venituri mai mari

Aproximativ 53% dintre angajați se așteaptă ca anul acesta să le crească salariile, iar 40% au de gând să își caute un alt loc de muncă dacă acest lucru nu se va întâmpla, conform unui sondaj Undelucram.ro

Aproximativ 27% dintre angajati spun că ar avea nevoie de o majorare a salariului de 20-30% pentru a se descurca cu cheltuielile, 20% dintre ei de 10-15%, iar în jur de 19% au nevoie de creștere 15-20%.

Circa 7% dintre respondenți au spus că ar vrea o majorare de peste 50% a salariului pentru a le ajunge banii. În același timp, 6,5% dintre angajați au spus că s-ar descurca cu cheltuielile actuale chiar dacă nu le crește salariul.

În cazul în care salariul nu le va fi mărit, 41% dintre angajați au de gând să își caute un alt loc de muncă, 19% vor încerca o renegociere cu managerul direct, 13% își vor căuta o colaborare suplimentară sau un al doilea job.

Aproximativ 19% nu au niciun plan pentru eventualitatea în care anul acesta nu vor primi un salariu mai mare.

O treime dintre angajați spun că salariul le crește în fiecare an

În jur de 35% dintre angajați spun că li se mărește anual salariul, 28% doar în urma unei renegocieri, iar 19% dintre angajați au salarii mai mari în funcție de performanță.

12% spun că în compania în care lucrează se măresc salariile anual doar pentru anumite poziții. Aproape 2% dintre respondenți au răspuns că au salariul mai mare în fiecare trimestru, iar 5% din doi în doi ani.

8% spun că se vor descurca foarte bine chiar dacă nu li se va mări salariul

Dacă nu vor avea un salariu mai mare anul acesta, 29% dintre angajați spun că se vor descurca însă vor face mici ajustări – vor pleca mai puțin în vacanțe, vor cumpăra unele produse mai ieftine.

În jur de 23% cred că se vor descurca, dar doar dacă vor face ajustări foarte mari – vor renunța la a-și cumpăra haine noi, vor alege cât de des pot produse marcă proprie, vor da mare atenție cheltuielilor cu utilitățile.

Aproximativ 17% cred că se vor descurca foarte greu pentru că ratele și alte cheltuieli importante înseamnă deja mult din veniturile lunare, iar 13% au spus că se vor descurca greu chiar dacă nu au rate pentru că salariul lor este destul de mic și nici perspective de creștere nu au.

10% afirmă că se vor descurca destul de greu pentru că ratele reprezintă un procent important din veniturile lunare ale familiei, dar mai sunt ajutați de părinți.

Pe de altă parte, 8% spun că se vor descurca destul de bine și nu își vor reduce cheltuielile.

Sondajul a fost realizat în decembrie 2022, iar pentru acesta au răspuns 3.834 de angajați și 446 de angajatori (specialiști în resurse umane ai companiilor).

CITEȘTE ȘI: Ce impact a avut pandemia Sars-CoV-2 în relațiile angajat – angajator

- Publicitate -

Ultimele

Piața jucăriilor din România, nivel record de peste 1,7 miliarde lei în 2022

Cifra de afaceri a pieței de jucării din România (producție & comerț) a crescut cu 14% față de 2020...