Jumătate din locuințele nou construite în 2016 sunt în suburbii

Peste jumătate (54%) din locuințele finalizate anul trecut în cele mai mari șapte piețe rezidențiale din România (București, Cluj – Napoca, Timișoara, Iași, Constanța, Sibiu și Brașov) au fost în localitățile limitrofe marilor orașe, potrivit unui raport întocmit de compania de consultanță imobiliară Coldwell Banker România pe baza datelor Institutului Național de Statistică.

Astfel, din cele 27.273 de locuințe finalizate anul trecut în cele mai mari șapte piețe rezidențiale locale, doar 12.417, sau 46%, fiind amplasate în interiorul orașelor, 14.856 (54%) fiind amplasate în localitățile limitrofe.

Cele mai disproporționate raporturi se întâlnesc în București, Timișoara și Sibiu, piețe rezidențiale unde numărul locuințelor livrate în localitățile limitrofe este dublu comparativ cu cel al locuințelor predate în interiorul orașelor.

Astfel, zonele de vest (Chiajna – Roșu) și de sud (Popești – Leordeni și Bragadiru) ale Bucureștiului au atras cele mai multe livrări de locuințe dintre localitățile limitrofe Capitalei, fiind urmate de zona de est (Dobroești și Pantelimon). În Giroc și Dumbrăvița, localități amplasate în imediata apropiere a Timișoarei, au fost livrate anul trecut mai multe locuințe comparativ cu cele din interiorul orașului, în timp ce Șelimbăr și Cisnădie au atras un număr similar de livrări cu cel din Sibiu.

Discrepanța dintre numărul de locuințe finalizate în marile orașe și în localitățile limitrofe a fost vizibilă și în perioada 2013 – 2015 și se va menține și în acest an, deși numărul de locuințe livrate în interiorul orașelor este în continuă creștere, în contextul dezvoltării segmentului middle – market.

„Dezvoltarea localităților limitrofe marilor orașe s-a petrecut firesc, ca urmare a cererii existente pe segmentul mass – market. Existența unor parcele mari de teren, la prețuri semnificativ mai reduse față de cele din interiorul orașelor, a permis dezvoltatorilor să construiască locuințe pretabile acestei cereri. Reverimentul economic din ultimii ani s-a concretizat și în dezvoltarea segmentului middle – market, caracterizat prin amplasament în interiorul orașelor și de regulă suprafețe mai mari comparativ cu cele ale locuințelor vechi. Deși unii dezvoltatori au construit adevărate mini-orașe în localitățile limitrofe, probleme generale de infrastructură continuă să reprezinte principala provocare a dezvoltării limitrofe din România”, comentează Gabriel Voicu, director New Homes Division în cadrul Coldwell Banker România.

O altă localitate care a cunoscut o dezvoltare semnificativă este Florești, în imediata apropiere de Cluj – Napoca. Astfel, în ultimii zece ani au fost finalizate peste 16.300 de locuințe în Florești, comparativ cu 12.400 în Cluj – Napoca.

În Constanța au fost finalizate anul trecut 1445 de locuințe, cu puțin peste 100 comparativ cu numărul locuințelor livrate în localitățile amplasate în imediata apropiere a orașului, Năvodari fiind din acest punct de vedere cea mai dezvoltată localitate.

Și în cazul Iașiului, localitățile limitrofe au atras un număr similar de livrări cu cel din interiorul orașului, cea mai dezvoltată localitate limitrofă fiind Miroslava, cu 960 de locuințe finalizate în 2016, comparativ cu aproximativ 1500 în interiorul orașului.

Brașovul este singurul oraș din cele mai mari șapte piețe rezidențiale din România unde numărul de locuințe finalizate în oraș este net mai ridicat comparativ cu cel din localitățile limitrofe: aproximativ 1300 comparativ cu 163 în împrejurimi, Sînpetru fiind cea mai dezvoltată localitate limitrofă.

- Publicitate -

Aproape de 200.000 de investitori pe piața de capital din România

Numărul investitorilor pe piața de capital autohtonă a continuat să crească și a ajuns la 191.743 la finalul primului...

TAROM vinde bilete de avion la prețuri speciale, începând de la 125 euro

În perioada 14-16 iunie 2024 compania aeriană TAROM dă startul unei oferte cu tarife începând de la 125 euro...