JLL: Lucrul de acasa nu echivalează cu o cerere mai mică de birouri

Dezvoltarea modului de lucru de acasă nu echivalează cu o cerere mai mică de spații de birouri, arată studiul „The future of global office demand” realizat de JLL, care identifică patru elemente cheie care vor juca un rol important în definirea spațiilor de birouri în viitor: lucrul din afara biroului, designul biroului, tehnologia și modalitățile de deplasare la birou.

Cererea pentru spații de birouri este intrinsec legată de economie; în general într-o criză, cererea de birouri scade odată cu scăderea nivelului ocupării forței de muncă și trecerea corporațiilor la starea de conservare a cash-ului.

Pandemia globală ne-a împins fără îndoială într-o recesiune globală și, pe termen scurt, acest lucru va avea un impact direct asupra cerereii de birouri.

În orice caz, având în vedere succesul lucrului de acasă, se ridică întrebarea dacă pe termen lung acesta va fi catalizatorul pentru „sfârșitul” biroului?

Patru factori cheie vor avea un rol major în conturarea viitorul cererii de birou atât pe termen scurt cât și pe termen lung.

Lucrul din afara biroului

Există avantaje clare ale angajaților pentru munca de acasă, printre acestea, faptul că nu trebuie să se deplaseze și orele flexibile.

Cu toate acestea, pentru mulți oameni locuința nu este o variantă optimă pentru lucru, având spațiu limitat, nu asigură condiții de confidențilitate și există mai mulți factori perturbatori.

În plus, angajaților le lipsește interacțiunea socială pe care o aduce viața la birou.

Menținerea productivității în afara biroului pe termen mai lung este un element care trebuie de asemenea analizat, însă cel mai probabil productivitatea este stimulată mai mult prin interacțiunile din birou.

Flexibilitatea va fi esențială pentru satisfacția angajaților și echilibrul între lucrul de la birou și munca din afara biroului se va realiza individual.

Potrivit estimărilor noastre, în medie angajații vor lucra în continuare 1-2 zile pe săptămână de acasă, însă rata de adoptarea acetui tip de lucru va depinde de geografie, de sector, de rolul fiecărui angajat în companie.

Designul biroului

Nu există nici o îndoială că pandemia a accelerat unele modificări în designul birourilor. Cea mai evidentă este densitatea spațiilor, care era pe un trend ascendent și care a trecut brusc în sens invers pentru a fi respectată distanțarea socială.

Cu toate acestea, odată ce va fi disponibil un vaccin sau un tratament eficient, este probabil să existe o mișcare înapoi către densitățile care au fost înregistrate înainte de COVID-19, dar cu toate acestea companiile vor pune pe prim plan sănătatea și bunăstarea angajaților.

Se va pune accent mai mare pe spații care permit interacțiunea față în față, întrucât spațiul de birou este regândit și reamenajat astfel încât să nu mai ofere spații individuale care sunt ocupate toată ziua.

Tehnologia

Tehnologia luată individual, este puțin probabil să aibă impact semnificativ asupra cererii generale de birouri.

Pe termen scurt, adoptarea de noi tehnologii pe de o parte va facilita lucrul de la distanță, iar pe de altă parte va asigura bunăstarea lucrătorilor și eficiența la întoarcerea lor în clădirile de birouri.

Pe termen mai lung, este de așteptat ca cererea chiriașilor să graviteze spre tehnologie, spre clădiri inteligente de birouri, care pot să ajute companiile din punct de vedere al mediului, sustenabilității, sănătătii și bunăstării angajaților.

Prin urmare, există premisele unei cereri reduse pentru clădirile de o calitate mai redusă și care nu îndeplinesc aceste cerințe.

Mijloacele de deplasare la birou

Faptul că nu trebuie să te mai deplasezi la birou este cel mai bine cotat beneficiu al lucrului de acasă și este unul dintre elementele care provoacă cea mai mare îngrijorare când vine vorba de reîntoarcerea la birou – în special orașele care depind foarte mult de transportul public.

De aceea, în aceste orașe, revenirea la birou se va face probabil mai lent. Unele orașe promovează și sprijină deplasarea pe bicicletă sau pe jos. 

- Publicitate -

Aproape de 200.000 de investitori pe piața de capital din România

Numărul investitorilor pe piața de capital autohtonă a continuat să crească și a ajuns la 191.743 la finalul primului...

TAROM vinde bilete de avion la prețuri speciale, începând de la 125 euro

În perioada 14-16 iunie 2024 compania aeriană TAROM dă startul unei oferte cu tarife începând de la 125 euro...