Italia este principalul furnizor de paste făinoase pentru România atât ca valoare (40,4% din importuri), cât și din punct de vedere cantitativ (40,3% din importuri), iar până la finalul anului valoarea importurilor o va depăși pe cea din 2022.
Și vinurile italiene sunt extrem de populare în România, iar în ultimii 5 ani importurile de spumante din Italia au crescut de 3,3 ori în valoare și de 2,8 ori în cantitate, în timp ce importurile de vinuri liniștite îmbuteliate a crescut de 3,4 ori în valoare și de 2,7 ori în cantitate.
Mai mult, din totalul vinurilor italiene importate în 2022, circa 50% a fost reprezentat de Prosecco și spumante, iar 43% de vinuri liniștite îmbuteliate, conform datelor Agenției Italiene pentru Comerț Exterior.
România este a 17-a piață de desfacere a produselor agroalimentare italiene, fiind depășită în Europa Centrală și de Est doar de Polonia și Cehia. În 2022, România a importat produse agricole și agroalimentare din Italia de peste 770 milioane de euro.
Principalele produse alimentare italiene importate în România în 2022 au fost brânzeturile și lactatele (72,4 milioane euro), dar și cafeaua (69,5 milioane euro) sau produsele de panificație și patiserie (64,5 milioane de euro).
România a exportat către Italia produse agricole și alimentare în valoare de peste 1 miliard de euro, o creștere cu peste 25% față de 2021, Italia fiind prima țară de destinație a exporturilor românești din această categorie.
Italia este cel mai important producător și exportator de vinuri la nivel mondial, cu o producție de aproape o cincime din producția mondială de vinuri.
Totodată, Italia este țara europeană cu cel mai mare număr de produse agroalimentare cu denumire de origine și de indicație geografică recunoscute de Uniunea Europeană (852).